Thursday, April 12, 2012

Chałka maślana z nutką cytrynową








Chałka zawsze będzie kojarzyć mi się ze smakami z dzieciństwa.U nas zawsze sprzedawana była chałka z kruszonką.Najbardziej smakowała mi z miodem lub samym masłem,a do popicia mleko.Pychotka.Tutaj w Islandii niestety nie sprzedają chałek-jeszcze nikt nie wymyślił-a szkoda!Nie chcąc aby moje dzieci były poszkodowane z tego powodu, zrobiłam chałkę korzystając z przepisu na portugalskie bułeczki.Jedyną zmianą było posypanie chałki makiem.Wyszła mi w zasadzie mega chała-olbrzym chałkowy dosłownie!Pyszna niesamowicie! Moje dzieci niczego innego nie chciały jeść! Warto zrobić!!



Chałka maślana z nutką cytrynową

(na 1 mega wielką i 2 małe) 

Składniki:
  • 325 ml mleka
  • 35g masła
  • 2 jaja
  • 75g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 małe jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • opakowanie cukru waniliowego

Mleko z masłem lekko podgrzać aż masło się rozpuści-nie gotować!W misce wymieszać mąkę z cukrem,solą,cukrem waniliowym,drożdżami i skórką cytrynową.Do suchych składników dodać płynne razem z jajami i wyrabiać ciasto,aż będzie lśniące i gładkie.
Przykryć wyrobione ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godziny w ciepłe miejsce.
Po godzinie wyłożyć ciasto na blat lekko spłaszczając ręką.Podzielić ciasto na 4 porcje.Rozwałkować ręką na 4 rurki pośrodku pogrubione a na końcach cieniutkie.Dalej postępować według filmu insruktażowego powyżej.Ułożyć chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Kiedy chałka wyrośnie posmarować ją jajem z mlekiem i posypać makiem.
Piec około 25-35minut.

Smacznego!!