Wednesday, May 29, 2013

Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiana

 
 
Ten przepis dedykuję mojej teściowej,która twierdzi,że nie potrafi robić drożdżowego ciasta.Ta drożdżówka zawsze wychodzi,a co najważniejsze nie trzeba jej wcale wyrabiać.Sztuka polega na wsypaniu w odpowiedniej kolejności wszystkich składników i odstawieniu na 4 godziny.Ja z lenistwa weekendowego robiłam ją na wyjeździe,a w zasadzie wcale jej nie robiłam :-)) Moim chłopcom bardzo smakowała.Potem tylko okruchy trzeba było sprzątać po moich łakomczuszkach :-))Zapraszam wszystkich pieczeniowych leniuszków i nie tylko!!
 

Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiana

 
100g drżdży świeżych lub 50g drożdży suszonych
1 szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka oleju
200ml mleka
cukier waniliowy ( 1 opakowanie) lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
5 szklanek mąki (jak ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej)
 1 garść rodzynek-opcjonalne
 
kruszonka:
120g masła pokrojonego w kostkę
100g cukru
100g mąki lub 100g płatków migdałowych-ja robiłam z maką
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody(opcjonalne)-cukier rozetrzeć na gładko z wodą.
 
 
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka (nie gorącego).Do dużej miski wsypać w kolejności jak powyżej najpierw roztarte drożdże,cukier,jaja,olej,mleko,cukier waniliowy i mąkę.Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.Można tę czynność zrobić zaraz z rana,aby ciasto miało czas na leżakowanie.Po tym czasie wsypać rodzynki i szybko ręką wymieszać wszystkie składniki ze sobą.Blachę o wymiarach 33cmx 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć na nią ciasto.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć końcówkami palców na kruszonkę.Posypać niedbale na ciasto.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni celcjusza.Piec około 60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu lekko wystudzić i polać lukrem.Smacznego!!