Friday, November 25, 2011

Shortbread z orzechami laskowymi i pomarańczą

Coś  mnie napadło ostatnio na shortbready-maślane ciasteczka.Tym razem zrobiłam je z orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.Nie wyszły wprawdzie tak jak chciałam,ale i tak są bardzo dobre.Kiedy się piekły akurat kładliśmy naszego trzylatka spać i bardzo chciał, aby to mama poczytała mu bajki.Z tego wszystkiego przegapiłam moment i troche za bardzo sie podpiekły.Efekt widać poniżej!Mimo wszystko warto było je zrobić-przecudnie pachną masłem,orzechami i pomarańczą.Smakują też wyjątkowo!!Zachęcam do spróbowania!!



Składniki:

  • 1 i 1/2 filiżanki orzechów laskowych
  • 1i 1/4 filiżanki mąki pszennej
  • 1/2 filiżanki i 2 łyżki cukru
  • 10 łyżek masła niesolonego,rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 i1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru o grubych kryształkach


Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza.Na blaszkę wysypać orzechy i prażyć w piekarniku przez jakieś 10 minut.Wyłożyć orzechy na ściereczkę,dokładnie zawinąć tak aby orzechy się nie wysypały i rolować tak długo aż skórka zejdzie z orzechów.Po zdjęciu skórki orzechy drobno posiekać.

Następnie wszystkie składniki włożyć do miski i wszystko połączyć i uformować kulę.

Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.Opruszyć ręce mąką i uformować z ciasta 2 równe kule.
Przełożyć każdą z nich na blachę i uformować płaski dysk.Lekko podzielić nożem (naciąć nie przecinając do konca) ciasto na 8-12 części (powstaną 8-12 trójkątów).Posypać każdy dysk cukrem o grubych kryształach.Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni celcjusza przez około 15-20 minut.Po upieczeniu (jeszcze ciepłe) przeciąć nożem do konca na trójkąty.Serwować po wystudzeniu.

Smacznego!!