Sunday, November 13, 2011

Babka cytrynowa (najlepsza na świecie)



Kiedy mieszkałam w Londynie zaprzyjaźniłam się z pewną Angielką i właśnie od niej dostałam przepis na tę babkę.Nie ma lepszej!! Nie można zapomnieć o lukrze na niej,bo własnie on nadaje charakteru temu ciastu.
Jaką miałam radość kiedy moja przyjaciółka ze swoimi synami odwiedziła nas dzisiaj.Oskar i Jeremi dzielnie pomagali w robieniu tej babki.Muszę stwierdzić,że mają zadatki na cukierników bądź też kucharzy,a szczególnie Oskar,który nie boi się nowych smaków i chętnie próbuje nowe potrawy.Dziekuję Wam chłopcy za pomoc!!!


Składniki na ciasto ( na jedną formę keksówkę):

  • 115g masła niesolonego (o temperaturze pokojowej)
  • 170g cukru
  • 170g mąki pszennej
  • 2 duże jaja
  • 8 łyżek mleka
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier cytrynowy:

sok z jednej cytryny
szklanka cukru pudru lub trochę więcej

Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.

Masło zmiksować z cukrem na kremową masę.Dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować.Nastepnie dodać mąkę,proszek do pieczenia,skórkę cytrynową oraz mleko-dokładnie wszystko zmiksować.

Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i wlać ciasto do formy.Piec w rozgrzanym piekarniku około 40-45 minut-do tak zwanego suchego patyczka (włożona w ciasto wykałaczka po wyjęciu jest zupełnie sucha i ciasto sie nie przykleja).

Przygotować lukier.Świeży sok z cytryny  mieszać z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy o kolorze białym.Lukier musi być dość gęsty.W zależności ile mamy soku dodajemy mniej lub więcej cukru pudru.Nie mogą zostać żadne grudki.

Upieczone,jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy razem z papierem i polewać babkę lukrem (ciasto musi być wciąż gorące).Lukier bedzię spływał i to co spływa należy zbierać łyżką i ponownie wylewać aż do momentu kiedy lukier kompletnie zastygnie.

Ostudzoną babkę kroimy i serwujemy.

Smacznego!!