Wednesday, January 21, 2015

Kanelbullar

 
Cynamonowe zakręcone bułeczki są przysmakiem skandynawów.Kanelbullar zajadają mieszkańcy Szwecji popijając pyszną kawą.Puszysta drożdżówka wypełniona cukrem z cynamonem smakuje wybornie.
Idelane w karnawale kiedy słodkie dozwolone.Zapraszam serdecznie do wypróbowania!
 
 
 


Kanelbullar

(na około 20 bułeczek)
 
Ciasto:
60 g masła
3/4 szklanki mleka
10g suszonych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka kardamonu
1/4 łyżeczki soli
450g mąki
 
Nadzienie:
60g rozpuszczonego masła
80g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
 
Dodatkowo:
1 jajo wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
 
Do posypania i lukrowania:
cukier perlisty
1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki wrzącej wody-wymieszać razem
 
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru.Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W mleku rozpuścić masło i ostudzić aby było ciepłe,ale nie gorące.
Do dużej miski wsypać mąkę z kardamonem,wyrośnięty zaczyn,cukier,jajka.Powoli wyrabiać i dolewać mleko z rozpuszczonym masłem.Wyrobić gładkie i lśniące ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk.Jak potrzeba dosypać mąki.
Uformować kulę i przełożyć do innej miski do wyrośnięcia.Zakryć miskę ściereczką lub folią przeźroczystą.Odstawić na 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni celcjusza

Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto szybko reką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części.
Podsypać blat mąką i każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 3 mm.Posmarować ciasto roztopionym masłem zostawiając wolne brzegi.Cukier brązowy i cynamon wymieszać razem.Posypać ciasto cynamonowym cukrem.Od dłuższego brzebu zwinąć ciasto w roladę.Pokroić roladę na grubość 2-3 cm.Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać spiralne bułeczki nadzieniem do góry.Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem perlistym.
Piec bułeczki przez około 12-15 minut.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.Smacznego!!