Thursday, June 21, 2012

Lody sernikowo-truskawkowe z krakersami graham

Truskawkowe lody,a do tego sernikowe-wprost przepyszne.Dodatek pokruszonych krakersów graham dodaje wyjątkową strukturę.Szkoda tylko,że nie mam maszyny do lodów i muszę ręcznie je produkować.Dla chcącego nie ma nic trudnego!Domowe lody smakują wyjątkowo,a jaka satysfakcja,że zrobiło się je samemu.Serdecznie zapraszam!







Składniki:

2,5 szklanki mleka pełnostłustego
1,5 szklanki śmietanki kremówki
220g serka kremowego
6 żółtek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki truskawkowego puree ( zmiksowane truskawki)+ trochę cukru pudru do smaku ( truskawki mogą być mrożone).
8 krakersów graham -pokruszonych
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ubić jaja z cukrem na gęsty kogel mogel o jasnym kolorze.Do kogla mogla dodać serek kremowy i zmiksować.W oddzielnym garnku zagotować mleko.Zdjąć z ognia.Gorące mleko powoli wlewać do kogla mogla z serkiem wciąż ubijając rózgą.Gdy składniki się połączą wlać miksturę spowrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu.Mieszać cały czas rózgą i podgrzewać tak długo aż masa osiągnie temperatuę 80 stopni celcjusza.Dla tych co nie mają termometra cukierniczego - masa musi lekko zgęstnieć i po wyjęciu z niej łyżki pokrywać całą powierzchnię łyżki.Po przejechaniu palcem po spodzie łyżki masa nie rozlewa się spowrotem.Trzeba uważać aby masa się nie ścieła.

Kiedy castard jest gotowy dobrze trzeba go schłodzić-przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.W między czasie zmiksować truskawki na puree i ubić kremówkę,ale nie zbyt mocno.Połączyć delikatnie castard z truskawkowym puree i wanilią, a na koniec  z ubitą śmietaną.

Wylać masę do pojemnika,przykryć pokrywą i włożyć do zamrażarki.Co pół godziny wyciągać lody z zamrażarki i rózgą dokładnie ubijać-tak aby rozbić kryształki lodu,które zaczęły się formować. Można do tego użyć ręcznego blendera bądź też miksera.Czynność powtarzać przynajmniej 4 razy.Jak masa zacznie gęstnieć dodać pokruszone krakersy.

Lody najlepiej jeść nastepnego dnia.Po wyjęciu z zamrażalnika odczekać 10 minut,aby trochę zmiękły,gdyż po wyjęciu od razu z zamrażalnika są bardzo twarde.

Smacznego!