Friday, October 28, 2011

Cytrynowe tartletki

Za oknem szaro i zimno,wciąż pada deszcza, a w mojej kuchni lato pełną gębą.Świeże cytryny sprawiły,że myślami znów powracam do lata.Ciepłe promienie słońca,soczyście zielona trawa,śpiew ptaków-już to wszystko czuję.Za chwilę napiję się zimnej lemoniady i pospaceruję boso po trawie.Któż by tego nie chciał??Tart factory postanowiła przywołać na chwile lato i zrobić pyszne tartletki cytrynowe.Spód z kruchego ciasta a nadzienie mocno cytrynowe z posmakiem masła-same pychotki!!


Składniki na ciasto na około 20 małych tartletek:
  • 125g.niesolonego masła (temperatura pokojowa)
  • 65 g cukru
  • 2 duże jaja (temperatura pokojowa)
  • 250g mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie-lemon curd
  • 3 duże jaja
  • 150g cukru
  • 95 ml świeżego soku z cytryny
  • Skórka starta z 3 cytryn
  • 180g niesolonego masła
Wykonanie spodów:

Utrzeć masło z cukrem na puchową masę (używać miksera wolnostojącego bądź ręcznego).Dodać jajka pojedyńczo,zmiksować porządnie po każdym dodaniu.Jeśli mikstura sie zważy kontynuować miksowanie.A jeśli mimo tego sie waży dodac kopiaską łyżkę mąki.

Włączyć mikser,wsypać mąkę z proszkiem i używając szpatułki bądź łyżki wymieszać dokładnie składniki.Uważać aby nie wyrabiać za długo-wtedy ciasto po upieczeniu będzie twarde.
Ulepić kulę z ciasta zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki,podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 3 milimetry grubośći.Wycinać kułeczka specjalnymi foremkami do ciastek w kształcie koła bądź szklanką i wypełniać foremki do tartletek dociskając porządnie ciasto.Podziurkować ciasto widelcem,wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyc suchym grochem bądź ryżem.Wstawić do lodowki na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Piec tartletki około 10 minut.Po czym wyjąć na chwilę z pieca wyciągnąc papier z obciążeniem i dopiec tartletki ( już bez papieru) do złotego koloru przez kolejne 5 min.

Wyjąć z piekarnika z wystudzić zupełnie.

Lemon curd

W metalowej misce wymieszać jaja,cukier,sok cytrynowy i stratą skórkę z cytryn.Dodać masło.

Umieścić miskę nad garnkiem z gotującą sie wodą uważając aby garnek nie dotykał wody.Delikatnie gotować masę (przez około 7 minut) na małym ogniu,ciągle mieszając (najlepiej rózgą) uważając aby jaja sie nie ścieły.Gotuje się do momentu aż masa będzie gęsta i lekka.

Zdjąć lemon card z ciepła i przesiej przez gęste sito.Przykryć ostudzoną masę folią przeźroczystą i schładzać przez godzinę w lodówce.

Schłodzony cytrynowy krem nałożyć na gotowe formy.Dekorować bitą śmietaną lub waniliowym budyniem.

Smacznego!!