Thursday, June 12, 2014

Truskawkowo-kokosowe mufinki

 
 
Kiedy przed chwilą oglądałam zdjęcia moich  mufinek,ich zapach poczułam jeszcze raz.Po wyjęciu z piekarnika wydawały tak intensywny zapach, że nie sposób było im się oprzeć.Mocny  zapach kokosa i truskawek wypełniał całe mieszkanie,a smak tych mufinek był niezapomniany.Wypróbujcie sami!Serdecznie zapraszam :-)
 

Truskawkowo-kokosowe mufinki

 
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru
100g masła rozpuszczonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczka sody
1 jajo duże
3/4 szklanki maślanki
1 i 1/2 szklanki pokrojonych świeżych truskawek
 
Dodatkowo na posypkę:
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni celcjusza.
Przygotować formę do mufinek i wyłożyć ją papilotkami papierowymi.
Do miski wsypać suche składniki:mąka,wiórki,cukier,sól,proszek do pieczenia i soda.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki:ostudzone masło,maślankę,roztrzepane jajo i ekstrakt z wanilii.
Do suchych skałdników wlać mokre i łyżką delikatkie wymieszać.
Dodać pokrojone truskawki i jeszcza raz wymieszać uważnie,tak aby truskawki się nie rozwaliły.
Nakładać łyżką gotową masę do przygotowanej formy na mufinki,do 2/3 wysokości.
Posypać na wierzchu cukrem brązowym i wiórkami kokosowymi.
Piec przez około 20 minut,do suchego patyczka.
Smacznego!