Saturday, October 12, 2013

Raw batoniki z ryżowych płatków śniadaniowych,daktylowego karmelu i czekolady

 

Raw batoniki z ryżowych płatków śniadaniowych,daktylowego karmelu i czekolady

 
 
Spód:
2 i 1/2 szklanki ryżowych płatków (ja użyłam Rice Krispies firmy Kellogg's)
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
 
Karmel:
300g datyli suszonych
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki mleka migdałowego lub wody
 
Polewa:
150g czekolady ciemnej przynajmniej 60% miazgi kakaowej
2 łyżki oleju kokosowego
 
Spód.
Prostokątną formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić wszystkie składniki oprócz ryżowych płatków.Dodać do płatków i wymieszać.Wyłożyć do formy i wyrównać łyżką.Włożyć do zamrażarnika.
 
Karmel.
Daktyle zalać wrzącą wodą i moczyć około 10 minut.Odcedzone daktyle i resztę składników włożyć do malaksera i miksować przez około 5 minut,aż powstanie gładki karmel.Polać spód karmelem i włożyć ponownie do zamrażalnika.
 
Polewa.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w garnuszku na małym ogniu.Wymieszać do połączenia.Wyjąć ciasto z zamrażarki i polać czekoladową polewą.Włożyć ponownie do zamrażalnika na około 30 minut.Wyjąć i kroić w prostokątne batoniki.Smacznego!