Sunday, March 18, 2012

Muffinki bananowe z czekoladą i maślaną kruszonką

Ciekawe czy często macie takie momenty kiedy macie mieć gości,a nie macie nic słodkiego w zapasie.Co wtedy robicie?? Zapewne najczęściej biegniecie do sklepu lub cukierni-nic bardziej błednego!! A czy nie lepiej zrobić coś pysznego w tempie ekspresowym i zaserwować swoim gościom jeszcze ciepłe prosto z piekarnika?? Ja nie kupuję ciast,bo sama mogę zrobić coś fajnego i do tego bardzo szybko.Tak właśnie było w ubiegły piątek.Moja znajoma z córeczką miała nas odwiedzić popołudniu.Postanowiłam,że szybko zrobię muffiny i muszę przyznać,że nie zawiodły mnie.Dziewczynom smakowały a i chłopaki mieli też uciechę.Do podstawowego przepisu na muffiny można dodać różne inne składniki-kwestia smaku.Zachęcam gorąco!!
 



Składniki na około 24 sztuki:

  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g brązowego cukru demarara
  • 2 jaja
  • 375 ml mleka
  • 180 ml oleju roslinnego
  • 3 banany rozgniecione widelcem na papkę
  • 200g ulubionej czekolady pokrojonej na drobno


Kruszonka-100g cukru brązowego ,70g mąki pszennej,80g masła niesolonego.Posiekać cukier, mąkę i masło.Na koniec połączyć rekoma tworząc kruszonkę.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć papilotkami 2 formy do mufinków.
Do miski przesiać mąkę,sodę i proszek do pieczenia.Dodać cukier,jaja,mleko i olej.Na koniec wsypać banany i czekoladę- dobrze wymieszać.Masa wychodzi dosyć rzadka,ale taka ma właśnie być.Łyżką nakładać gotową masę do formy mufinkowej.Posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.Wystudzić przed podaniem!

Smacznego!!