Tuesday, June 18, 2013

Karmelowy sos

 
Sos karmelowy wyszedł mi przepysznie.Ma on wiele zastosowań,może robić jako nadzienie do naleśników z prażonymi orzechami,można nim posmarować gofry,dodawać do kremów,deserów,lodów lub tak po prostu posmarować nim chleb.Warty wypróbowania i banalnie prosty do wykonania! Serdecznie zapraszam!
 
 

Karmelowy sos

 

200g cukru
2 łyżki wody
200ml śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki soli
 
 
Wlać wodę i wsypać cukier do garnuszka-wymieszać.Postawić garnuszek na średnim ogniu i podgrzewać ( nie mieszając)aż cukier zacznie się karmelizować.Zredukować ogień na mały i od czasu do czasu mieszać do momentu aż cukier rozpuści się zupełnie i skarmelizuje na bursztynowy kolor.Zdjąć z ognia.W drugim garnuszku podgrzewać kremówkę z solą do momentu aż pojawią się bąbelki na brzegach garnka.Teraz połączyć zawartość obydwóch garnuszków (śmietankę wlać do rozpuszczonego cukru) i energicznie mieszać.UWAGA!!Robić to bardzo uważnie,z dala od twarzy,bo może pryskać.Dobrze byłoby użyć większego garnka.Po dokładnym wymieszaniu karmelowy sos jest gotowy.Przelać go do czystego słoiczka i ostudzić.Powinien po wystudzeniu zrobić się dość gęsty.Przechowywać w lodówce.Smacznego!!