Sunday, October 19, 2014

Tiramisu truskawkowo-kokosowa (idealna dla dzieci)

 
 
Uwielbiam tiramisu,a wersja kokosowa z truskawakami wprost ropływa się w ustach.Dodatek malibu do kremu zrobił też swoje.Ta tiramisu jest bez dodatku kawy,a biszkopty namoczone zostały w soku z pomarańczy.Pyszny deser na niedzielne popołudnie.Zapraszam serdecznie.

 

 

Tiramisu truskawkowo-kokosowa

 

250g serka maskarpone
2 żółtka
2 paczki biszkoptów(lady fingers,po polsku chyba się nazywają kocie języki)
125 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki malibu (rum kokosowy)
1 szklanka wiórków kokosowych
250g świeżych truskawek
sok świeżo wyciśnięty z dwóch pomarańczy

Cukier i żółtka miksujemy do białości nad garnkiem z gotującą się wodą.Chodzi oto, aby żółtka się lekko podgrzały i nie były surowe.Dodajemy maskarpone i wanilię i porządnie miksujemy aby się dobrze połączyło.Na koniec dodajemy malibu i wiórki kokosowe-mieszamy. 
Ubijamy śmietankę na sztywno i gotową dodajemy do masy serkowej-mieszamy łyżką.Masa gotowa.

Do formy żaroodpornej układamy pierwszą warstwę biszkoptów wcześniej namoczonych w soku z pomarańczy.Uwaga! Biszkopty zanurzamy szybko z jednej i drugiej strony tak aby za bardzo nie nasiąkły bo się rozpadną.
Na wyłożone biszkopty rozsmarowujemy połowę gotowej masy serkowej.Połowę truskawek kroimy w plastry i układamy na kremie.Na rozsmarowaną masę układamy kolejną warstwę biszkoptów wcześniej namoczonych w soku. Na powierzchni biszkoptów rozsmarowujemy drugą połowę gotowej masy serkowej.Pozostałe truskawki kroimy razem z ogonkami na ćwiartki  i układamy na kremie.
Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce przez około 2 godzin.

Smacznego!!