Wednesday, October 30, 2013

Makowiec z kruszonką



 
 
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami i nawet się nie obejrzymy,a zaraz będziemy ubierać choinkę,zawieszać lampki i przygotowywać smakołyki.Dla mnie w Boże Narodzenie nie może zabraknąć makowca.Ten przepis znalazłam na blogu mojej koleżanki blogerki z bloga Z piekarnika.Makowiec wychodzi przepyszny,naładowany w środku bakaliami,a na wierzchu posypany kruszonką.Za sprawą jabłek nie jest suchy tylko delikatnie wilgotny.Po prostu niebo,akurat na święta! Zapraszam serdecznie!
 

Makowiec z kruszonką

(na foremkę 24cm x24cm)
Ciasto:
200g maku
6 łyżek kaszy manny
6 jaj
100g masła
250g cukru
2 łyżki miodu
3 kwaśne jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g orzechów laskowych
50g rodzynek
100g migdałów bez skórki
50g skórki pomarańczowej
 
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Mak opłukać i gotować w garnuszku około 15 minut.Porządnie odcedzić,ostudzić i przekręcić przez maszynkę przynajmniej 3 razy.Kaszę mannę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Żółtka odzielić od białek.Pojedynczo dodawać żółtka i połączyć z masą.Następnie dodawać  na zmianę  mak,kaszę z proszkiem i jabłkami.Dodać miód,bakalie i wymieszać dokładnie.Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z resztą masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto do formy i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni celcjusza około 45-50 minut,do suchego patyczka.Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić przed krojeniem.
 
Kruszonka-wszyskie składniki kruszonki rozcierać konuszkami palców do powstania grudek.
 
Smacznego!