Wednesday, April 30, 2014

Bezglutenowy chlebek bananowy z gorzką czekoladą

 
Wzieło mnie coś ostatnio na zdrowe jedzenie.Chyba lato się zbliża...
Chciałoby się troche poczuć lżej.
Chlebek bananowy,który zrobiłam można jeść w zasadzie bezkarnie,gdyż nie zawiera ani cukru ani mąki.Jedynym słodyczem jest banan i daktyle.
Spróbujcie zrobic-warto!
 

Bezglutenowy chlebek bananowy z gorzką czekoladą

 
( na 1 keksówkę)                   
100g masła
2 duże dojrzałe banany
100 ml mleka kokosowego
4 jaja
4 suszone daktyle ( namoczone w wodzie wcześniej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżeczek błonnika w proszku
200g mąki kokosowej (zmielone wiórki kokosowe),ja użyłam wiórków niezmielonych
50g orzechów włoskich posiekanych
50g orzechów laskowych posiekanych
100g posiekanej gorzkiej czekolady
 
Masło rozpuścic.W malakserze lub blenderze rozdrobnić banany,mleko kokosowe,jaja i daktyle.
Do roztopionego masła wsypać cynamon,kardamon,wanilię i proszek do pieczenia.
Wymieszać mąkę kokosową z błonnikiem.
Połączyć suche składniki z mokrymi.Na koniec dodać orzechy i czekoladę.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto.Odstawić na 10 minut.
Chlebek piec w nagrzanym piekarniku do200 stopni celcjusza i piec przez 30 minut.
 
Smacznego!