Saturday, April 12, 2014

Wielkanocna Baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem




Nasza Wielkanoc choć spędzana poza Polską nie obędzie się bez tradycji.Dla mnie tradycja jest świętością,którą zaszczepiono mi jeszcze w Polsce.Piękne są te nasze polskie obyczaje i zwyczaje.
Pamiętam babę drożdżową ,którą robiła moja babcia.Napakowana rodzynkami,pulchna i żółta od prawdziwych wiejskich jaj.A jaki smak!
Dzisiaj byliśmy z wizytą w zaprzyjaźnionym przedszkolu na Wielkanocnym spotkaniu z cyklu Razem Raźniej.Nawiasem mówiąc moje dzieci uwielbiają te spotkania.
Zrobiłam na tę okazę dwie identyczne baby drożdżowe,polane lukrem pomarańczowym.Chciałam aby chociaż poprzez jedzenie poczuło się nadchodzącą Wielkanoc.
Baby zniknęły,więc chyba smakowały.:-)
Bardzo serdecznie zapraszam do zrobienia i zaserwowania na Wielkanoc!
 
 
 

Wielkanocna Baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem

 
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50g drożdży świeżych lub 20g drożdży suchych
1/2 szklanki cukru
5 żóltek i 1 całe jajo
1 szklanka ciepłego mleka
125g masła rozpuszczonego-ostudzonego
skórka otarta z dwóch cytryn
1/2 szklanki rodzynek spażonych i przecedzonych
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalne)-ja nie dodałam

Lukier:
1/4 szklanki soku świeżego z pomarańczy
400g cukru pudru
 
 
Drożdże wymieszać z połową mleka i odstawić na 15 minut.
W tym czasie utrzeć do białości ( na kogel mogel) żółtka,jajo i cukier.
Do dużej miski przesiać mąkę,dodać masę jajeczną,drożdże,mleko i skórkę z cytryny.
Wyrobić aż składniki się połączą.
Na koniec powoli dolewać masło i wyrabiać tak długo,aż całe masło się wchłonie.Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową i ponownie wyrobić.
Przykryć miskę sciereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Dwie formy średnie do bab wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do form.Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni celcjusza.Piec wyrośnięte baby przez około 40 minut,do suchego patyczka.
Upieczone baby wystudzić.

Składniki na lukier połączyć.Polać lukrem baby i odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!