Thursday, August 16, 2012

Tarta z kremem waniliowym i borówkami amerykańskimi

Tarta z kremem wanilowym i borówkami amerykańskimi zrobiła furorę na przyjęciu urodzinowym mojego taty.Delikatne kruche ciasto wypełnione kremem wanilowym i borówkami,a wszystko zalane tężejącą galaretką owocową.Najlepiej smakuje świeże jeszcze tego samego dnia lub po dobrym schłodzeniu następnego dnia.
Zapraszam serdecznie!




Składniki na tartę o średnicy 28cm:
Spód:
  • 125g masła
  • 100g cukru pudru
  • 250g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • szczypta soli
Krem waniliowy:
  • 4 duże żółtka
  • 45g.mąki kukurydzianej
  • 100g.cukru
  • 475 ml mleka pelnego
  • 1/2 laski wanilii
  • 75 g.masła niesolonego
 Dodatkowo:
  • 500g borówek amerykańskich
  • 1 torebka galaretki owocowej dowolnego smaku
Spód.Masło,cukier i sól umieścić w malakserze i miksować aż składniki nabiorą kremowej konsystencji.Dodać mąkę i żółtka.Miksować do momentu aż powstanie kruszonka.Na koniec dodać mleko i jeszcze chwilę miksować do powstania zwartego ciasta.Można ręcznie wyrobić ciasto przez utarcie masła z cukrem i solą,a następnie dodanie reszty składników i szybkie wyrobienie ciasta.
Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.Nakłuć ciasto widelcem.Wstawić formę z ciastem do lodówki na przynajmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza piec spód przez około 25-30 minut-do złotego koloru.Wyjąć do zupełnego ostudzenia.

Krem waniliowy:

Zmiksowac żółtka,mąkę kukurydzianą i połowę cukru aż do uzyskania jasnego,kremowego koloru.
Mleko wlać do garnuszka,dodać waniliowe nasionka (należy przekroić wanilie wzdluż i zeskrobać ostrym nożem nasionka)pozostały cukier,zagotować,po czym zdjąć z ognia.
Jedna trzecia mlecznej mikstury (gorącej)wlać do zmiksowanych jaj i dokładnie zmiksować.
Następnie powyższą mieszankę dodać do reszty mleka w garnku i zagotować ciągle mieszaąac.Gotowac około 2 minut nie przerywając mieszania najlepiej rózgą metalową.Do ciepłej jeszcze masy wrzucić masło i dobrze wymieszać.Gotowe nadzienie wlać do innego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą (inaczej powstanie korzuch jak na zimnym budyniu).Ostudzić.

Gotowy ostudzony krem wyłożyć na upieczony spód tarty.Na kremie ułożyć borówki.Na borówki wylać gotową tężejącą galaretkę.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Serwować schłodzone.

Smacznego!!