Monday, October 15, 2012

Babka pomarańczowa z pomarańczowym lukrem

Była już u mnie babka cytrynowa, a teraz przyszedł czas na babkę pomarańczową.Pachnie bosko pomarańczą.Muszę przyznac,że zrobiłam trochę za mało lukru,jednak nastepnym razem na pewno zrobię więcej.Bardzo prosta w wykonaniu,każdy może ją zrobić.Smakuje wyśmienicie z filiżanką kawy lub herbaty.Co najważniejsze,dzieci ją uwielbiają.Zapraszam serdecznie!



 

Babka pomarańczowa z pomarańczowym lukrem

 
 
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
115g masła,miękkiego
1 i 1/3 szklanki cukru ( można dodać trochę mniej)
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
3 jaja
1/3 szklanki mleka
 
Lukier:1 szklanka cukru pudru i sok z połowy pomarańczy



 
 
Nagrzać piekarnik do 170 stopni celcjusza.
 
Masło zmiksować z cukrem i ze skórką z pomarańczy   na kremową masę.Dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować.Nastepnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i solą.Na koniec wlać mleko oraz sok z pomarańczy i dokładnie wszystko zmiksować.

Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia i wlać ciasto do formy.Piec w rozgrzanym piekarniku około 60 minut-do tak zwanego suchego patyczka (włożona w ciasto wykałaczka po wyjęciu jest zupełnie sucha i ciasto sie nie przykleja).


Przygotować lukier.Świeży sok z pomarańczy mieszać z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy o kolorze białym.Lukier musi być dość gęsty.W zależności ile mamy soku dodajemy mniej lub więcej cukru pudru.Nie mogą zostać żadne grudki.


Upieczone ciasto wyjąć z formy razem z papierem i ostudzić około 1 godziny.Polewać babkę lukrem. Lukier bedzię spływał i to co spływa należy zbierać łyżką i ponownie wylewać aż do momentu kiedy lukier kompletnie zastygnie.

Ostudzoną babkę kroimy i serwujemy.
Smacznego!!