Friday, January 16, 2015

Tart factory workshops



 

Kilkakrotnie w zeszłym roku prowadziłam warsztaty z pieczenia tartletek.Na początku trochę się bałam czy sobie w ogóle poradzę i jak to wyjdzie,ale po pierwszym kursie wiedziałam,że to jest to.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Salt Eldhus  i tam też miały i mają miejsce.
Auður,właścicielka tej kuchni zaprosiła mnie do współpracy.
Na kursie uczę od A do Z jak upiec tatletki z kremem  waniliowym i owocami oraz morelową glazurą,czekoladowe tartletki a także cytrynowe tartletki z bezową chmurką.
Atmosfera na kursie nieskromnie mówiąc jest rewelacyjna.W połowie kursu zawsze jest czas na zjedzenie gorącej zupy ze świeżo upieczonym chlebem,którą przygotowała Auðun.Mamy wtedy czas na chwilę rozmowy i lepsze poznanie siebie nawzajem.
Wszyscy uczestnicy po zakończeniu kursu zabierają swoje wypieki do domu.
Nigdy nie zapomnę pierwszego kursu;zamiast podzielić uczestników na grupy i każdej grupie zlecić robienie innego rodzaju tartletek,ja uczyłam wszystkich robić wszystkie rodzaje na raz.Niestety zamiast  4 godzin w kuchni spedziliśmy ponad 5 i to było za mało.Nie obyło się bez drobnych potknięć na poczatku jak to zwykle bywa.Stres i mała trema też zrobiły swoje.
Teraz mam już duże doświadczenie i kursy przebiegają sprawnie i przyjemnie.
Jestem niezmiernie dumna z moich uczniów i z efektów mojej i ich pracy.
Poniżej zobaczcie foto relację z moich kursów.
Najbliższe kursy będą odbywać się 11 lutego,12 marca i 3 maja.
Wszystkich chętnych zapraszam do rezerwacji miejsc tutaj na stronie Salt Eldhus.
Moje zajęcia odbywają się w języku angielskim.Jednak jeśli zbierze się grupa 14 osobowa polskojęzyczna to kurs może odbyć się po polsku.Serdecznie zapraszam.


 
Wanilowe tartletki z owocami

 
Dziewczyny napełniają cytrynowe tartletki
 

 
lemon curd

 
już wypełnione lemon curd

 
czekoladowe tartletki gotowe do podpieczenia

 
praca wre...

 
czekoladowe nadzienie jest obłędne

 
trochę rozmów mamy z córką

 
szczęśliwe..

 
 demonstruję dekorowanie bezą

 
a tutaj opalanie bezy :-)

 

 
dekorowanie...

piękne

 
układanie owoców na waniliowy krem


 
vanilla cream

 
praca w toku..

 
radość

 
układanie

 
glazurowanie dżemem morelowym



 
gotowe do zabrania do domu


 
cała happy grupa