Tuesday, May 20, 2014

Tartletki waniliowe z truskawkami i jagodami

 
 
Już niedługo sezon truskawkowy się zacznie,a wraz z nim pyszne desery z truskawkami w roli głównej.Ja w tym roku zacznę od kruchych tartletek z pysznym kremem waniliowym i owocami.
Nie ukrywam,że jest to mój ulubiony zestaw.Mogłabym tak jeść i jeść bez końca.Wypróbujcie sami,a zobaczycie jakie pyszne!

 

 

Tartletki waniliowe z truskawkami i jagodami

(na 8 tartletek-12cm średnicy)
 
 
Ciasto:
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
szczypta soli
75g masła niesolonego schłodzonego pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1/2 łyżeczki esencji z wanilii
1-3 łyżki lodowatej wody
 
Mąkę,sól i cukier przesiać na stół lub stolnicę.Pięścią zrobić dołek i wrzucić masło i żółtka.Końcami palców pognieść masło z żółtkami.
Szerokim nożem posiekać na kruszonkę wszystkie skadniki.
Następnie pokropić wodą i esencją z wanilii.Szybko zagnieść ciasto końcami palców.Uwaga! Wyrabiać bardzo krótko,inaczej po upieczeniu tartletki będą twarde.
Zawinąć w folię przeźroczystą i schładzać w lodówce przynajmniej pół godziny.
 
Po pół godzinie podzielić ciasto na równe 8 części i każdą z osobna rozwałkować na około 2 mm grubości.Wyłożyć rozwałkowane ciasto do foremek na tertletki albo mufinki i dokładnie docisnąć do spodu i brzegów.
Na ciasto każdej tartletki wyłożyć papier do pieczenia,a na papier wsypać suchy ryż,groch lub fasolę.
Piec wszystko razem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez około 10 minut.Wyjąć tartletki z piekarnika i zdjąć papiery z grochem i fasolą.Następnie skręcić temperaturę do 180 stopni celcjusza i piec przez kolejne 5-10 minut do złotego koloru.
 
Krem:
4 żółtka
45 g skrobi kukurydzianej
100g cukru
475ml mleka pełnotłustego
1/2 laski wanilii
75g masła pokrojonego w kostkę
 
Dodatkowo:
truskawki świeże
jagody świeże
 
 
Żółtka,mąkę i połowę  cukru (50 g) zmiksować na kogel mogel.Kolor ma być bardzo jasny.
Mleko z resztą cukru,zeskrobanymi nasionkami wanilii zagotować.Zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mleka wlać do masy jajecznej i rózgą porządnie wymieszać.W ten sposób hartujemy masę jajeczną,aby nie powstała jajecznica.
Wymieszaną masę jajeczną wlać spowrotem do pozostałego mleka w garnku.
Postawić na małym  gazie i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ponownego wrzenia.
Gęsty krem gotujemy wciąż szybko mieszając przez około 1-2 minuty,aby pozbyć się mącznego smaku.
Zdjąć z ognia,wrzucić masło i energicznie wymieszać masło aż do kompletnego rozpuszczenia.
Przykryć  szczelnie folią przeźroczystą dotykając powierzchni kremu,aby nie powstał korzuch.
Wystudzić zupełnie.Na tym etapie można spokojnie przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia.
 
Wystudzone tartletki napełnić kremem waniliowym.Udekorować owocami.Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!