Sunday, March 30, 2014

Focaccia z bazylią i czosnkiem

 
 
W zeszły poniedziałek wybraliśmy się z dziecmi do resturacji gdzie podają różnego rodzaju sushi.
Na początek podali nam do stołu przepyszną focaccię z cudownym masłem z awokado.Moje dzieci nic innego nie chciały jeść oprócz tego chleba.Próbowaliśmy dać dzieciom sushi z wędzonym łososiem i z marynowaną wołowiną i nic.Nawet skusiliśmy się na mini burgera z mięsem z żeberek,ale wszystko było beeeeeeeeeeeeee.Na nic zdały się prośby,aby chociaż spróbowali tych restauracyjnych smakołyków.
Skończyło się na tym,że nasi chłopcy zjedli tylko focaccię z masłem i na deser ciasto fudge z lodami karmelowymi.Nie wyszli głodni,ale ja nie byłam pocieszona.
Ta focaccia była tak wspaniała,że powiedziałam sobie-muszę taką moim chłopcom zrobić.
Wczoraj wieczorem zakasałam rękawy i oto jest wspaniała focaccia.
Jedyne czego nie przewidziałam,to sytuacja, że wierzch może się przypiec.Mi się niestety prawie spalił,ale i tak można ją jeść co widać na załączonym obrazku.
Uczulam Was Kochani na sprawdzanie co jakiś czas chleba w środku, aby się nie przypalił tak jak mnie.
Zapraszam serdecznie!
 

Focaccia z bazylią i czosnkiem

(porcja na wielką blachę z piekarnika)
 
 
21g suszonych drożdży albo 30g świeżych drożdży
30g miodu lub cukru (ja dałam miód)
625ml ciepłej wody
500g mąki pszennej chlebowej
500g mąki semolina ( można zastąpić semolinę mąką chlebową)
30g soli
ekstra mąka do podsypania
 
Drożdże i miód rozpuścić z połową wody (312ml).
W dużej misce przesiać mąkę z solą, zrobić dołek i wlać mieszankę drożdżową.
Zamontować miskę do miksera i wyrabiać końcówką z hakiem.Można oczywiście zrobić to ręcznie.
Jak składniki się połączą dodać resztę wody i wyrabiać przez około 5 minut.
Posypać ciasto mąką,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny.
 
Wierzch:
1 ząbek czosnku posiekany bardzo drobno
dwie garście świeżej bazylii ( można użyc suszonej) drobno posiekanej
3 razy więcej oliwy z oliwek niż mieszanka bazylii i czosnku
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
 
Składniki wierzchu wymieszać razem.
 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, aby pozbyć się powietrza.
Papier do pieczenia posypać semoliną i położyc na niego ciasto.
Ciasto rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2cm i przełożyć z papierem na dużą blachę do pieczenia.
Posmarować przygotowaną mieszanką bazylii,czosnku i oliwy ciasto na wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni celcjusza i piec focaccie tylko przez 15 minut.Uważać aby się wierzch nie spalił :-)
Sprawdzic wykałaczką czy nie surowa w środku.
Smacznego!