Friday, April 13, 2012

Sernik ze skórką cytrynową i pomarańczową

Przepis na ten serniczek pochodzi z mojej ulubionej książki z francuskimi wypiekami.Jest to niesamowicie prosty przepis,nie wymagający dużego wysiłku.Niby niepozorny przepis,ale za to jaki smak!! Czuć w nim cytrynę i pomarańczę dzięki skórkom.To był mój wielkanocny serniczek!! Polecam gorąco!!




Składniki na formę o średnicy 20-23cm:

670g serka kremowego typu Philadelphia
120g cukru
70g kwaśnej śmietany
4 jaja
120g śmietany kremówki
otarta skórka z jednej cytryny
otrata skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misce miksować serek kremowy z cukrem aż nabierze kremowej konsystencji-około 4 minut.Dodać kwaśną śmietankę i nadal miksować aż do połączenia.Nasętpnie dodawać jedno jajo po drugim (nie wszystkie na raz) i miskować.Na koniec wlać śmietankę kremówkę,wsypać skórki i wanilię-dobrze wymieszać.
Okrągłą formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.Spód tortownicy obłożyć ścisło folią aluminiową, tak aby nic nie wyciekało .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wlać do przygotowanej formy masę sernikową.Wstawić do głębokiej blachy.Wlać wrzątek tak aby woda sięgała do połowy formy.Piec około 1 godziny.Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić.

Smacznego!!