Tuesday, February 26, 2013

Wuzetka z nutą pomarańczy

Wuzetka jest klasycznym warszawkim ciastkiem,podawanym w większości warszawkich kawiarniach.Nazwa ta pochodzi od nazwy trasy W-Z lub niektórzy twierdzą,że od skrótku WZK -wypiek z kremem.Ja zmodyfikowałam trochę klasyczny przepis.
Wuzetka z likierem pomarańczowym i pomarańczowo-czekoladową polewą,wyszła muszę przyznać znajwiskowo.Dla kogoś kto nie lubi mocnego smaku alkoholu,powinien dodać olejek pomarańczowy w zamian.Dla mnie wyszło pycha!!Zresztą wszystkim bardzo smakowało. Zapraszam serdecznie!






Wuzetka z nutą pomarańczy

 
Biszkopt:
6 jaj
150g cukru
115g maki pszennej przesianej
25g kakao przesianego
40g masła,roztopionego i wystudzonego
 
Krem:
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1łyżka likieru pomarańczowego
 
Poncz do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki likieru pomarańczowego (Contreau)
połączyć ze sobą
 
Wierzch:
120g czekolady półsłodkiej o smaku pomarańczowym
50ml śmietanki kremówki
kandyzowana skórka pomarańczowa
 
Dodatkowo:
Dżem pomarańczowy lub morelowy
 
 
Biszkopt:
Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.Zółtka utrzeć z 75g cukru na pulchną masę.
Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę,pod koniec dodając resztę 75g cukru.Dodać masę żółtkowo-cukrową i lekko wymieszać szpatułką.Do powstałej masy wsypać mąkę z kakao i połączyć delikatnie.
Prostokątną dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Gotową masę wyłożyć na blachę,wyrównać powierzchnię.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut,do suchego patyczka.Wystudzić dokładnie i przekroić ciasto na pół.
 
Krem:
Żelatynę  rozpuścić w małej ilości gorącej wody i lekko przestudzić.
Do kremówki dodać cukier puder i ubijać na szywno,pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i likier.
 
Polewa: Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Ostudzić.
 
Złożenie ciasta:
Na dekoracyjnej tacy ułożyć jedną połowę biszkoptu.Nasączyć biszkopt połową ponczu.Posmarować dżemem pomarańczowym lub morelowym.Wyłożyć 3/4 gotowego kremu,wyrównać.Przykryć drugim biszkoptem i ponownie go nasączyć.Posmarować dżemem.Na wierzch rozsmarować resztę kremu.Polać wierzch ostudzoną polewą i posypać skórką pomarańczową.Porządnie schłodzić przed podaniem.Smacznego!