Tuesday, July 3, 2012

Tort bezowy z truskawkami i kremem z serka mascarpone

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca.Tutaj w Islandii truskawki są dość drogie i tylko eksportowane.Nie ma krajowych truskawek-zbyt chłodny klimat.Pocieszam się,że już niedługo będę na wakacjach w Polsce i być może jeszcze się załapię na prawdziwe truskawki.Ogromna tęsknota mnie czasami dopada za owocami prosto z krzaczka lub drzewa.Cudownie jest jeść świeże czereśnie,gruszki,śliwki,maliny czy truskawki.Oj,tęsknoty wracają wciąż.
Ponizej kolejna odsłona moich torcikow bezowych-tym razem z truskawkami i kremem z serkiem mascarpone.Pychotka!Zapraszam! :-))



Składniki:

Bezowe blaty:
  • 250g białek
  • 300g cukru
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Krem z serka mascarpone:
  • 250g serka mascorpone
  • 500ml śmietanka kremowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 750g truskawek






Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.

Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.

Krem.Z żółtka i cukru ubić kogel mogel na biały krem.Dodać serek marcarpone i zmiksować.Oddzielnie ubić bitą śmietanę i delikatnie połączyć z kremem z mascarpone.

Na pierwszy blat rozsmarować 1/4 porcji kremu, na krem rozłożyć 250g pokrojonych w grube plastry truskawek.Na truskawki nałożyć 1/4 porcji kremu.Przykryć drugim blatem bezowym.Na wierzch rozsmarować  resztę kremu.Przekrawać na pół truskawki i fantazyjnie ułożyć na wierzchu.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!