Saturday, October 11, 2014

Ciastka z czekoladą i orzechami

 
 
Dziecko moje rozpoczęło szkołę w tym roku.Zawsze zabiera ze sobą pudełko lunczowe z kanapką, jakimś owocem i ciasteczkiem lub batonikiem.Zamiast kupować w sklepie zrobiłam mu pyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami. Na pewno są dużo lepsze niż te kupowane w sklepie.  Ciastka z czekoladą  są mięciutkie w środku,pachną czekoladą,orzechami i wanilią.Odrobina rozpuszczonej kawy nadała ciekawego przełamania.Serdecznie zapraszam!

 

Ciastka z czekoladą

( na około 20 ciastek)
 
1 szklanka masła pokrojonego w kostkę
2 i 2/3 szklanki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady gorzkiej
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki zwykłego cukru
2 duże jaja
2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zwykłej rozpuszczonej w 1 łyżeczce gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
 
Masło wrzucić do garnka i całkowicie rozpuścić.Wrzucić do masła 2/3 szklanki groszków czekoladowych i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Miksturę ostudzić,po czym wmieszać jaja,wanilię,kawę,proszek do pieczenia,sodę i sól.Mieszac rózgą aż masa sie połączy.
Na koniec wmieszać  mąkę, po czym orzechy i resztę groszków czekoladowych.
Przykryć garnek folią i schładzać przez 15 minut.
 
Dwie duże blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia.
Nakładać jedną łyżkę stołową masy i kłaść na papier w dość dużych odstępach.
Lekko spłaszczyć i ukształtować dłonią.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni celcjusza przez 10-15 minut.
Wyjąć i ostudzić przez około 3 minuty.Świeżo wyjęte z blachy będą się rozwalać.
 
Przechowywanie: W zamkniętym pudełku przechowywać do 1 tygodnia.Mogą być również zamrożone do max 4 tygodni.
 
Smacznego!