Wednesday, March 28, 2012

Tort urodzinowy o smaku czekolady

Pierwsze urodziny dziecka są ważnym wydarzeniem dla całej rodziny.Mój młodszy synuś Miłoszek skończył roczek na początku miesiąca i w związku z tym mieliśmy urodzinowe przyjęcie.Zaprosiliśmy najbliższych znajomych,bo rodziny tutaj niestety nie mamy:-((
Było bardzo wesoło-pełen dom dzieci,gwaru,jazgotu i śmiechu.Teraz sobie tak myslę,że chyba najbardziej przeżywają ten moment sami rodzice.Pierwsze urodziny,pierwsze zdmuchnięcie świeczki,pierwsze kroki,pierwsze debiuty we wszystkim.Mojemu Milusińskiemu na swoim przyjęciu udało się nawet zrobić pierwsze kroki-niesamowite uczucie.Zaskakujące jak szybko ten czas ucieka-przecież nie tak dawno się urodził,a już minął cały rok.Niedługo nasz maluch zacznie się mądrzyć i pokazywać swoje JA.Chciałoby się czasami zatrzymać tę chwilę na dłużej,ale się niestety nie da :-))
Poniżej pierwszy torcik urodzinowy mojego Milutka!! Polecam!




Składniki na duży tort:

Biszkopt:
  • 6-7 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • Do nasączania przegotowana woda z cukrem i cytryną.
Krem czekoladowy:
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru
  • 50g miodu
  • 200g czekolady dobrej jakości
  • 175g czekolady mlecznej
  • 200g masła niesolonego pokrojonego na kawałki

Pulpa z czarnej porzeczki:
  • 250g czarnej porzeczki-może być mrożona
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
Polewa czekoladowa:
160g czekolady deserowej,50ml śmietanki kremówki,50ml mleka.


Biszkopt:

Wyłożyć okrągłą formę papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 170 stopni celcjusza.oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Zółtka wymieszać w kubku z kwaskiem cytrynowym i proszkiem do pieczenia.Dodać do piany i dobrze wymieszać.Na koniec dodać obydwie mąki i szpatułką delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku do suchego patyczka przez około 40-45minut.Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem czekoladowy:

Śmietankę,cukier i miód podgrzać do zagotowania.Połączyć z obiema czekoladami-nie gotować.Masę ubijać mikserem dodając po kawałku masła.Ubijać tak długo aż masa wystygnie.

Pulpa:

Porzeczki zmiksować z cukrem.Rozmieszać wodę z mąką i dodać do owoców.Ciągle mieszając zagotować do powstania lekkiego kisielu.Ostudzić.

Polewa:Rozpuścić czekoladę w kapieli wodnej,dodać śmietankę i mleko.Wymieszać dokładnie.

Złożenie tortu.
Biszkopt przekroić na 3 równe części.
Pierwszy nasączyć wodą z cukrem i cytryną.Nałożyć połowę pulpy i rozsmarować.Na pulpę wyłożyć połowę kremu czekoladowego.Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i czynność powtórzyć.
Trzeci krążek tortu wyłożyć na górę i nasączyć delikatnie.Oblać tort polewą czekoladową i wyrównać.Schładzać w lodówce przez około 1 godzinę.

Dowolnie udekorować.Ja udekorowałam kremem maślanym w motyw jedynki i samochodu.

Smacznego!!