Tuesday, June 19, 2012

Pistacjowo- migdałowo-bezowe ciasto z pistacjowym kremem i truskawkami

 
 
Laduree znam tylko z widzenia... z internetu i z mojej książki z jej przepisami.Nigdy fizycznie tam nie byłam,choć byłam w Paryżu,ale o jej istnieniu nic wtedy nie wiedziałam.Podoba mi się w niej wszystko,zapachy,kolory,a przede wszystkim smaki.Laduree uwielbia kolor miętowy,purpurowy i wszelkie inne pastele.Ma klasę i historię oraz swoje tajemnice.Na pewno domyślacie się o czym mowa,o najlepszej paryskiej cukierni-LADUREE.Laduree ma wszystko co najlepsza cukiernia mieć powinna,cudowne eklery,napoleonki,tarty różnego rodzaju,ciasteczka i macaronsy i wiele innych.Dostałam w prezencie książkę z jej przepisami i postanowiłam zrobić z mojego skarbu użytek.Będę robić z niej desery i się z Wami dzielić.Przepisy z Ladure bedą znajdować się w etykiecie: LADUREE.Zapraszam na mój debiut!
Przepyszny deser,oryginalnie nazywany Harmonią.Rzeczywiście jest w nim harmonia smaków-mocno słodki bezowy spód i słodki krem pistacjowy,przełamany kwaskowatymi truskawkami.Można dodać jeszcze na wierzch maliny i posiekane pistacje-jednych i drugich u mnie zabrakło:-))Zapraszam serdecznie do spróbowania!
 

 

Pistacjowo- migdałowo-bezowe ciasto z pistacjowym kremem i truskawkami

 
Składniki:

Pistacjowy-migdałowo-bezowy spód:
150g mielonych migdałów bez skórki
75 g pistacji wyłuskanych niesolonych
210g cukru pudru
5 białek z jaj
175 g cukru
kilka kropel barwnika zielonego do ciast

Krem pistacjowy:
90 g masła
180ml mleka pełnego
2 żółtka
50g cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
60g pasty pistacjowej-sposób zrobienia pasty tutaj

Dodatkowo:
500g truskawek lub malin,bądź też 400g truskawek i 100g malin
40g pistacji wyłuskanych
 
 
 
Spody:
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Odrysować na każdym koło o średnicy 25cm.Odwrócić papier na drugą stronę.
Wrzucić pistacje,migdały i cukier puder do malaksera.Miksować tak długo aż powstanie sypki puder.Przesiać przez grube sito mieszankę orzechów z cukrem pudrem.
Białka ubić na lekką piankę,dodać 1/3 cukru i miksować.Nastepnie dodać kolejną 1/3 część cukru i znowu zmiksować.Ostatnią część cukru dodać i zmiksować.Powinna powstać sztywna piana.Do gotowej piany dodać mieszankę orzechów i cukru pudru -delikatnie wymieszać plastikową szpatułką.
Dodać kilka kropli barwnika zielonego i wymieszać.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z okragłą końcówką.( Jak nie macie rekawa-można łyżką delikatnie nałożyć masę)Na jednej blasze wycisnąć ciasto na narysowanym kole,robiąc spiralę.Wypelnić koło całkowicie.Na drugiej blasze wycisnąć obrączkę o średnicy 25 cm.Piec blat koło 20-25 minut, a obrączkę około 15 minut w temperaturze 160 stopni celcjusza.

Krem pistacjowy:
Wyjąć masło z lodówki i zostawić aby zmiękło.W garnuszku zagotować mleko-odstawić.W dużej misce ubić zółtka z cukrem,dodać skrobię kukurydzianą i porządnie wymieszać.Do żółtek z cukrem i mąką dodać 1/3 gorącego mleka i energicznie wymieszać rózgą.Wlać mieszankę żótkową do reszty gorącego mleko.Postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż do zagotowania.Masa powinna zgęstnieć i powstanie gęsty budyń.Do gorącej masy dodać połowę masła.Przykryć folią przeźroczystą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Masę włożyć do lodówki i schłodzić przez około 10 minut.

Wyjąć zimną masę z lodówki i ręcznym mikserem miksować,dodać pastę pistacjową i drugą połowę masła- nadal miksować do całkowitego połączenia.

 
 
 




 





 

No comments:

Post a Comment