Sunday, April 14, 2013

Ciasteczka z syropem klonowym i orzechami pecan


 
 
 
 
 Przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i orzechami pecan.Chyba najlepsza odmiana shortbreads jaką kiedykolwiek zrobiłam.Są niebywale kruche,maślane i pachnące syropem klonowym i orzechami pecan.Inną ich zaletą jest to,że długo zachowują świeżość -oczywiście szczelnie zamknięte w puszce lub pojemniku na ciastka.Serdecznie zapraszam wszystkich shortbreadowych łasuchów!
 
 
 
 

Ciasteczka z syropem klonowym i orzechami pecan

(wychodzi bardzo dużo ciasteczek)
 
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
226g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan plus trochę więcej do posypania na wierzchu (100g powinno wystarczyć) 
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki syropu klonowego
1 duże żółtko
1 duże jajo roztrzepane
cukier duży kryształ do posypania
 
 
W misce połączyć mąkę i sól.Dodać 1/2 szklanki posiekanych pecanów i wymieszać.Odstawić na bok.
W innej misce zmiksować masło i cukier przez około 1 minutę,aż masa będzie gładka i lekka.Dodać syrop klonowy,żółtko i ponownie zmiksować.Zmniejszyć prędkość obrotów miksera i stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. do całkowitego połączenia się wszystkich składników.Uformować dysk,owinąć w folię przeźroczystą i schłodzić w zamrażalniku przez około 1 godziną lub zostawić na noc w lodówce.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni cejcjusza.
Wyjąć ciasto z lodówki i odczekać aż troche odtaje.Podsypać trochę mąki na blacie i rozwałkować ciasto na grubość około 2-3mm.Wycinać dowolne kształty ciasteczek.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami i cukrem gruboziarnistym.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut.Wystudź zupełnie i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Smacznego!!