Monday, November 5, 2012

Chleb pszenny bez wyrabiania-najlepszy

Dość długo byłam niedowiarkiem,że chleb bez wyrabiania może wyjść.Wychodzi i to bardzo dobrze.Tak dobrze,że zrobiłam jednego dnia jeden bochenek i zaraz tego samego dnia mieszałam składniki do wyrośnięcia na następny dzień.Mój mąż zjadł pół bochenka na raz,a ja jeszcze 2 kromeczki i na śniadanie ledwo wystarczyło.Chleb warty polecenia,w szczególności dla tych którzy z pieczeniem mają mało wspólnego.Smakuje jak prawdziwy wiejski chleb.Mi osobiście przypomina chleb z czasów komuny,kiedy to trzeba było po niego stać w kolejce z samego rana.Potem najlepiej smakował z samym masłem.Poezja smaku,prostota i to jest to! Serdecznie zapraszam. 
Inspiracja pochodzi z tej strony.
 
 
 

 
 

Chleb pszenny bez wyrabiania

 
 
400g dobrej pszennej mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
300g letniej wody ( 1 i 1/3 szklanki)
pieprz do smaku (ja robiłam bez)
 
 
Mąkę przesiać do miski.Dodać drożdże,sól i wymieszać.Wlać wodę i szybko wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto powinno odstawać od miski przy mieszaniu.Przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 12-14 godzin,najlepiej na noc.
Oprószyć mąką ręce i w misce złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.Oprószyć mąką czystą ściereczkę i przełożyć kulę na ściereczkę.Przykryć ciasto wystającymi bokami ścierki i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 1-2 godziny-do podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni celcjusza.Wstawić do piekarnika żeliwny lub ze stali nierdzewnej garnek z przykrywką wyłożony wcześniej papierem do pieczenia na pół godziny przed końcem wyrastania chleba.Używając rękawicy wyjąć garnek z piekarnika,zdjąć pokrywę i zsunąć ostrożnie ciasto ze ściereczki do garnka.Przykryć garnek i piec przez 30 minut.Po 30 minutach zdjąć pokrywę aby chleb się zrumienił i piec kolejne 30 minut.Chleb będzie dobry kiedy popukany da tępy odgłos.Upieczony chleb wyłożyć na kratkę i studzić około 1 godziny.Smacznego!!