Thursday, December 22, 2011

Makowiec-strucla makowa

 
 
 
Nadeszły prawie Święta Bożego Narodzenia.Wzięłam sobie urlop na dwa dni,aby móc zrobić małe przygotowania.Ja z mężem i dziećmi będziemy spędzać te Święta tutaj w Islandii,a cała nasza rodzina w Polsce.Smutne jest to bardzo i zawsze w ten jeden dzień w roku nie mogę powstrzymać się od łez-tak bardzo tęskno za domem.Całe szczęście,że żyjemy w dobie internetu i na pewno połączymy się wirtualnie z rodzicami i resztą najbliższej rodziny.
Dobra koniec użalania się nad sobą i do roboty!!Tradycją już u nas jest,że na Boże Narodzenie musi być makowiec,no i będzie.Pół dnia dzisiaj robiłam makowce i sernik.Wyszło mi aż 6 sztuk.Obdzieliłam nimi też kilkoro znajomych.Makowiec ten wyszedł super-tak samo zresztą wychodzi zawsze.Mięciutkie ciasto drożdzowe i puszyste nadzienie makowe.Ja nie lubię chodzić na skróty i ten makowczyk zrobiony jest od A do Z-to znaczy nigdy nie kupuję gotowej masy makowej.Wypróbujcie ten przepis-jest naprawde łatwy!!
 


Makowiec-strucla makowa

Składniki na około 4 sztuki:

Ciasto drożdżowe:
  • 100ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 100g masła ( rozpuszczonego)
  • 4 jaja

Masa makowa:
  • 160g maku
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 40 g rodzynek
  • 1/3 fiolki esencji migdałowej
  • 15 g masła niesolonego
  • 40g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 5 g cynamonu
  • 160g miodu
  • 3 jaja
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 15 g cukru waniliowego

Masa makowa-mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 12 godzin.Wylać na sito,odsączyć a następnie zmielić przynajmniej 3 razy.Dodać wszystkie pozostałe składniki masy i dokładnie wymieszać.

Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego mleka,dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie-około 10 minut.
Do miski wsypać mąkę,cukier,jaja,mleko i wyrośnięte drożdze.Miksować mikserem zakładając na mikser końcówkę hak.Po dokładnym wymieszaniu składników powoli wlewamy masło ciągle miksując.Kiedy masło sie ładnie wchłonie w ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,powinno podwoić objetość.

Gotowe ciasto podzielić na cztery części.Podsypać blat i rozwałkować każdą z części osobno na grubość około 2 mm.Zostawić około 2 cm marginesu i rozsmarować masę makową ( musimy wcześniej ją podzielić równo na 4 części) na cieście.Następnie zwijać ciasto z nadzieniem w struclę i podwinąć końcówki pod spód.Gotową struclę zawijać w pergamin zostawiając około 2 mm luzu i w tym pergaminie piec makowca.Robimy to po to aby makowiec nie popękał i tworzył ładny owalny kształt.Makowce piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dekorować lukrem,rodzynkami,skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

Smacznego