Bułki ciabatki są jednymi z lepszych jakie jadłam.Dodatek oliwy nadaje im sprężystości i miękkości.Nawet jeśli leżą kilka dni to nadal są pyszne.Zapraszam do wypróbowania.Idealne na świąteczny stół.
Bułki ciabatki
(na 8 bułeczek)
180 ml wody ciepłej,ale nie gorącej
5g drożdży suszonych
250g mąki chlebowej lub zwykłej pszennej
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
2 i pół łyżki oliwy
Wodę i resztę składników wymieszać szpatułą w misce.Mikserem z końcówką z hakem miksować ciasto,aż będzie gładkie i elastyczne-około 8 minut.Alternatywnie wyrobić ciasto reką.
Uformować z ciasta kulę i przełożyć do naoliwionej czystej miski.Naoliwionymi dłońmi spłaszczyć ciasto.Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Papier do pieczenia natłuścić oliwą delikatnie.Zdjąć z miski folię i przyłożyć naoliwioną stroną papier do pieczenia dotykając ciasta.Odwrócić miskę z papierem na blat i poruszać miską aby ciasto zupełnie się odkleiło.Ostrym nożem pokroić ciasto na 8 kwadratów.Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni celcjusza.
Piec bułki na złoty kolor przez 20 minut.Wystudzić i posmarowac oliwą.Smacznego!
This was a lovely blog post
ReplyDelete