Wednesday, January 11, 2012

Tiramisu


 
 

Tłumaczenie z włoskiego wł.tirarsi sú -ocknij się,przebudź  się,poderwij  się.
Dobrze pamiętam kiedy pierwszy raz jadłam tiramisu,było to we włoskiej restauracji w której pracowałam jakieś 12 lat temu-hmm-ale ten czas ucieka!!Włascicielami tej restauracji byli Włosi.Pamiętam jak wciskali mi kit,że tiramisu do ich restauracji jest robione przez ich babcię,która biorąc pod uwagę ich wiek musiałaby mieć chyba ze 100 lat.Tiramisu ta była bardzo popularna i robiona z najlepszych składników,a jej smak niesamowity.Metodą prób i błędów próbowałam odtworzyć przepis na moją pierwszą tiramisu i oto co powstało...

Tiramisu

 
Składniki:

  • 250g serka maskarpone (ja użyłam wanilowego skyra-islandzki odpowiednik naszego serka homogenizowanego)
  • 2 żółtka
  • 2 paczki biszkoptów (lady fingers,po polsku chyba się nazywają kocie języki)
  • 125ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka  mocnej kawy schłodzonej
  • 4 łyżki cukru (w zasadzie według uznania,kto jak lubi-można dodać więcej bądź też mniej)
  • 1/3 szklanki Frangelico -likier o smaku orzechów laskowych (można dodać koniak,likier Tia Maria,Kaluha lub Amaretto-wedle uznania)
  • kakao do posypania wierzchu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Cukier i żółtka miksujemy do białości nad garnkiem z gotującą się wodą.Chodzi oto, aby żółtka się lekko podgrzały i nie były surowe.Dodajemy maskarpone i wanilię i porządnie miksujemy aby się dobrze połączyło. 
Ubijamy śmietankę na sztywno i gotową dodajemy do masy serkowej-mieszamy łyżką.Masa gotowa.   

Do formy żarodpornej układamy pierwszą warstwę biszkoptów wcześniej namoczonych w kawie połączonej z likierem.Uwaga! Biszkopty zanurzamy szybko z jednej i drugiej strony tak aby za bardzo nie nasiąkły bo się rozpadną.
Na wyłożone biszkopty rozsmarowujemy połowę gotowej masy serkowej.Na rozsmarowaną masę układamy kolejną warstwę biszkoptów wcześniej namoczonych w kawie. Na powierzchni biszkoptów rozsmarowujemy drugą połowę gotowej masy serkowej.Na koniec posypujemy deser kakao.Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.

Smacznego!!      

 
 
 





4 comments:

  1. Super ciacho, uwielbiam tiramisu.

    ReplyDelete
  2. jakby ktoś mi podał teraz tiramisu na stól, od razu się omcknę;)

    ReplyDelete