Friday, December 21, 2012

Deser z musów czekoladowych-urodzinowe menu c.d.

Co powiecie Kochani na deser czekoladowy?? Przepyszny! 
Zeszło mi trochę czasu na przygowaniach do Świąt-stąd ten poślizg-wybaczcie.Poprawiam się szybko i załączam przepis.Wybróbujcie,a nie będziecie żałować.Serdecznie zapraszam!!


 
 

Deser z musów czekoladowych

 
Mus z mlecznej czekolady:
285g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
 
Mus z białej czekolady:
340g białej czekolady


1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
 
Ja na dno każdego kieliszka polożyłam kawałeczki biszkoptu,który został mi z wcześniejszego wypieku.(opcjonalne)
 
Przygotować mus z białej czekolady.Posiekać czekoladę na kawałki,umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze,cały czas mieszając.Żelatynę wsypać do mleka i odstawić na minutę aby napęczniała.Wymieszać i podgrzać w mikrofalówce.Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić do ostygnięcia.Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady.Napełnić do połowy plastikowe kieliszki i odstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. 

 
Przygotować mus z mlecznej czekolady:Posiekać czekoladę na kawałki,umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze,cały czas mieszając.Żelatynę wsypać do mleka i odstawić na minutę aby napęczniała.Wymieszać i podgrzać w mikrofalówce.Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić do ostygnięcia.Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady.Gotowy mus nałożyć na mus z białej czekolady.
 
Wierzch udekorować ubitą śmietaną.Smacznego!!


 
 
 

 
English version

White chocolate and semi-sweet chocolate mousse dessert

 
White chocolate mousse:
340g white chocolate-chopped
1/2 tsp. gelatine
1/2 cup milk
1 cup whipped cream
 
Semi- sweet chocolate mousse:
285g semi-sweet chocolate-chopped
1/2 tsp. gelatine
1/2 cup milk
1 cup whipped cream
 
 
 
White chocolate mousse.

1.On the bottom of the plastic shampagne glasses put pieces of the sponge cake.(optional -I had some left sponge cake from making brthday cake).
 
2.Place the white chocolate in a bowl and melt in a microwave or over a pan of simmering water stearing constantly.
 
3.Sprinkle gelatine over the milk to make it soft.Let it stay like this for 2 minutes.
 
4.Mix gelatine and the milk together and put it to the microwave for 30 seconds until gelatin melts completaly.
 
5.Whisk together white chocolate and the gelatine and milk mixture.
 
6.Whisk whipeed cream in a clean bowl until they form soft peaks.
 
7.Carefully fold the whipped cream and the chocolate mixture together.
 
8.Spoon the white chocolate mousse on top of the sponge base.
 
 
 Semi- sweet chocolate mousse.
 
 
1.Place the white chocolate in a bowl and melt in a microwave or over a pan of simmering water stearing constantly.
2.Sprinkle gelatine over the milk to make it soft.Let it stay like this for 2 minutes.

3.Mix gelatine and the milk together and put it to the microwave for 30 seconds until gelatin melts completaly.
4.Whisk together white chocolate and the gelatine and milk mixture.
5.Whisk whipeed cream in a clean bowl until they form soft peaks.
6.Carefully fold the whipped cream and the chocolate mixture together.
7.Spoon the chocolate mousse on top of the white chocolate mousse.
8.Decorate it with whipped cream.
 
Bon apetite!
.



 
 
 
 

7 comments:

  1. Mmmm, wygląda jak najpyszniejsza bomba kaloryczna świata. :)

    ReplyDelete
  2. Mmmm podoba mi się ten deserek!:D

    ReplyDelete
  3. mmm pyszny deser, ja jestem chętna, mogęwpaść na taki :D

    ReplyDelete
  4. ale rozpusta, podoba mi się :)

    ReplyDelete
  5. zrobilam dosc szybko i musze powiedziec ze jest genialne,moj nowy ulubiony deser :)

    ReplyDelete
  6. czy mleko ma być zimne, letnie czy zagotowane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Justynko,mleko ma byc bardzo ciepłe,tak aby żelatyna się rozpuściła.Nie gotować! Pozdrawiam.

      Delete