Keks świąteczny ( na 2 keksówki)
250g masła lub margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
3 łyżki oleju
5 jaj (żółtka i białka oddzielić)
2 czubate szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie około 400-500g ( 100g orzechów włoskich,100g orzechów laskowych,100g migdałów,100g orzechów ziemnych,50g rodzynek,50g skórki pomarańczowej)
2 łyżeczki ekstraktu rumowego
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Do garnuszka włożyć masło,cukier,wodę i olej.Na wolnym ogniu rozpuścić składniki-porządnie wystudzić.Do wystudzonej masy wbijać po jednym żółtku i zmiksować.Dodać ekstrakt z rumu i zmiksować.Bakalie wymieszać z 1/3 mąki.Resztę mąki i proszek do pieczenia przesiać i szpatułką (ręcznie) wymieszać.Na koniec dodać bakalie wymieszane z mąką.Oddzielnie ubić pianę z białek i delikatnie dodać do masy.Piec około 60 minut do suchego patyczka.Smacznego!!
Pysznościowy ten keks :)
ReplyDeleteKeks wygląda wspaniale :) Zapraszamy do naszej Kolorowej Kuchni:)
ReplyDeletehttp://kolorowegotowanie.blogspot.com/