Mazurek morelowo-daktylowy z bezową chmurką
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 85 g masła zimnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 duże żółtko
- skórka otarta z połowy cytryny
Wierzch:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 suszonych moreli
- 6 suszonych daktyli
- 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Spód wykonanie:
Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Następnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić równy prostokąt.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10 minut.
Sok z pomarńczy zagotować i zalać nim suszone owoce.Zostawić do ostygnięcia a następnie odsączyć na sitku.Odsączone owoce pokroić w paseczki.Białka z solą ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z pomarańczy.Pianę delikatnie połączyć z pokrojonymi owocami.Wyłożyć gotową masę na podpieczony spód .Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni celcjusza przez około 10-15 minut.Po wyjęciu ostudzić.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment