Deser pochodzący z Francji,z prowincji Limousin,rozpowszechniony w całej Francji w XIX w.
W Limousin hodowano dużo odmian czereśni i zapewne hodują je do dzisiaj.Trzeba było coś z tymi pieknymi owocami robić.Gospodynie domowe wymyśliły więc bardzo prosty deser na bazie jaj,mleka i mąki.Serwuje się go najlepiej jeszcze ciepłego.Można użyć czereśni z kompotu,jednak wtedy należy dobrze je odsączyć.Zachęcam do wypróbowania!!
Clafoutis czereśniowe
Składniki na formę do tart o średnicy 22cm:
- 75 g mąki pszennej
- 50g cukru
- 4 jaja
- 300ml mleka
- 500g czereśni świeżych wydrylowanych lub z kompotu
- cukier puder do posypania
Ustawić piekarnik na 220 stopni celcjusza.Wysmarować formę do tarty lub naczynie żaroodporne olejem.Włożyć naczynie do piekarnika aby sie nagrzało.
W dużej misce pomieszać mąkę i cukier.Wbijać jaja jedno po drugim i używając ręcznego miksera dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mleko i też zmiksować.Wsypać odsączone owoce i wymieszać.Z nagrzanego piekarnika wyjąć naczynie,wyłożyć ciasto z czereśniami i szybko wstawić spowrotem do piekarnika.Piec 30 minut.Wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut.Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
Muszę zrobić takie ciasto, nigdy nie jadłam podobnego. Musi być przepyszne. :)
ReplyDeleteA ja robiłam clafoutis juz parokrotnie i uważam, że to świetny pomysł mna cos słodkiego latem. Twoje wygląda cudnie! :-)
ReplyDeleteAle obłędne te twoje ciacho:)
ReplyDelete