Sunday, April 28, 2013

Lody kawowe z przepisu Nigelli Lawson/Coffee ice creams by Nigella Lawson

 

 

 

 

Lody kawowe z przepisu Nigelli Lawson (na 1 litr lodów)

 
300ml śmietanki kremówki
175g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki kawy instant
2 łyżki likieru kawowego lub innego (ja dałam likier orzechowy)
 
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz likieru i ubić na gestą pianę.Następnie dodać likier i wymieszać.Przełożyć do pojemnika plastikowego i zamrozić w zamrażalniku przez 6 godzin a  najlepiej całą noc.Smacznego!!
 
 
 

Coffee ice cream by Nigella Lawson

300ml double cream
175g condenesed milk(sweet)
2 tablespoons instant espresso powder
2 tablespoons coffee liqueur
 
Whisk all the ingredients  except liqueur until soft peaks form.Add coffee liqueur and mix it.Place ice creams in clean,dry plastic container and freeze it for 6 hours or overnight.Bon apetit!!
 
 


6 comments:

  1. Przepis zapisałam , będę robić:) Czy te lody robią się bardzo twarde?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lody jak w zasadzie każde leżące w zamrażalniku robią sie twarde.Najlepiej wyjąc je z zamrażalnika jakieś 10 minut przed podaniem i dopiero nakładać.Smacznego życze!!

      Delete
  2. Muszą być genialne. Sama nigdy nie robiłam;)

    ReplyDelete
  3. Te lody nie zamrazaja sie bo jest tam alkohol, sa pyszne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na twardą skałę nigdy się nie zamrożą z powodu alkoholu.Ale generalnie sie zamrażają i mają konsystencję lodów!

      Delete