Thursday, August 15, 2013

Racuchy drożdżowe

 
Wczoraj wpadłam do domu po pracy i z biegu zrobiłam racuszki drożdżowe.Posypane cukrem pudrem zrobiły furorę u moich chłopaków,co widać na załączonym obrazku :-))
Pysznie mięciutkie,pachnące drożdżami.Serdecznie polecam!!

 

Racuchy drożdżowe

 
2,5 szklanki mąki pszennej
15g drożdży suszonych
2 łyżki cukru
2 jaja
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
olej kokosowy lub inny do smażenia
cukier puder do posypania
 
 
 
Drożdże wymieszać z cukrem i podgrzanym lekko mlekiem.Dodać mąkę, jaja i sól.Dokładnie wymieszać rózgą,tak aby nie było grudek.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Rozgrzać olej kokosowy i smażyc na średnim ogniu do zrumienienia-aby nie były surowe w środku.Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia.Ostudzone posypać cukrem pudrem.Smacznego!
 
 

 

 





 

1 comment:

  1. Takie racuszki to świetny pomysł na szybki, słodki obiad.

    ReplyDelete