Thursday, December 19, 2013

Rum and rasin shortbreads

 
Małe maślane ciasteczka i jeszcze do tego o rumowo-rodzynkowym smaku to jest to.Delikatne,kruchutkie i do tego szybkie w przygotowaniu.Zapraszam wszystkich serdecznie do wypróbowania!
 

Rum and rasin shortbreads

(na około 20 sztuk)
 
1/2 szklanki rumu
1 szklanka rodzynek
1 szklanka masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka soli
 
 
Rodzynki zalać rumem i moczyć całą noc(ja moczyłam tylko 1 godzinę).
Następnie odsączyć rum zostawiając 2 łyżki rumu na potem.Jeśli rodzynki są duże można je posiekać. 
Masło,cukier i skórkę z pomarańczy utrzeć na kremową masę przez około 2 minuty.
Dodać wanilię i rum-zmiksować.
Następnie dodać mąkę,wiórki i sól.Dokładnie zmiksować przez około 3 minuty.Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
Uciąć duży kawałek folii przeźroczystej.Z ciasta uformować wałek dość gruby i zawinąć w folię spożywczą.Schładzać w lodówce przez około 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni celcjusza.
Wyłożyć papier do pieczenia na 2 blachach.
Schłodzony wałek odwinąć z folii i kroić na krążki.Układać na blachach.Piec do zezłocenia przez około 20 minut.Smacznego!


 


 


 
 

No comments:

Post a Comment