Monday, May 26, 2014

Klasyczna Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

 
Pavlova czyli ciasto bezowe z bitą śmietaną i świeżymi owocami nazwę swoją zawdzięcza rosyjskiej primabelerinie Annie Pawłowej.
Mówi się,że specjalnie na przyjazd słynnej rosyjskiej baleriny w 1926 lub 1929 roku do Perth w Australii słynny kucharz hotelu Esplanade stworzył ten właśnie deser.
Pavlova w tym samym czasie odbywała też tournee w Nowej Zelandii i Nowozelandzczycy także roszczą sobie prawa do tego deseru,bowiem oni twierdzą,że deser ten powstał w Nowej Zelandii.
Jak było naprawdę zapewne nigdy się już nie dowiemy.
Tak czy siak deser pozostał i robi furorę na każdym stole.Chrupiący wierzch i miękki środek z dodatkiem bitej śmietany i świeżych sezonowych owoców zaspokoi nie jedno podniebienie.
Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie!
 

Klasyczna Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

(na koło o średnicy 28cm)
 
210g białka kurzego ( biało z 7 jaj)
450g cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina lub soku z cytryny
600ml śmietanki kremówki
250g truskawek lub innych sezonowych owoców
 
Białka ubić na lekką pianę,ciągle ubijając dosypywać powoli po łyżce cukru aż do wyczerpania.Trwa to około 5 minut.Na koniec dodać skrobię kukurydzianą i ocet winny lub sok z cytryny-wszystko zmiksować.Powinna wyjść gęsta,lśniąca piana bezowa.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,przyłożyć duży talerz o średnicy 28cm i odrysować koło.
Wyłożyć gotową bezę na odrysowane koło i rozsmarować.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celjusza i piec w tej temperaturze przez pierwsze 5 minut.Następnie skręcić temperaturę do 150 stopni celcjusza i piec przez kolejne 1,5 godziny.
Nie wyciągając ciasta z piekarnika wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i zostawić tak ciasto do wystygnięcia.
 
Na wystudzoną bezę na środek wyłożyć ubitą śmietanę i na wierzchu ułożyć świeże pokrojone owoce.
Od razu serwować.Smacznego! 
 
 
 








No comments:

Post a Comment