Tuesday, August 19, 2014

Tort milka

 
Wracam do Was po urlopie wakacyjnym i jakoś nie mogę się pozbierać.
Zaliczyłam na dzień dobry szok termiczny, potem dopadło mnie potworne zmęczenie i na koniec,jak by było mało, atak paskudnych wirusów!Mam tylko cichą nadzieję, że to koniec niespodzianek.:-)
Tymczasem wracam wspomnieniami do wakacji w Polsce i urodzinowego tortu dla mojego taty.
Tort milka wyszedł przepysznie,sami spróbujcie!
 
 

Tort milka

(na dużą tortownicę o średnicy 24cm)
Biszkopt genueński:
6 dużych jaj
150g cukru
1  łyżeczka ekstraktu z wanilii
170g mąki pszennej
40g masła
Całe jaja w skorupkach włożyć do garnka gorącej wody,aby się porządnie ogrzały.
Mąkę przesiać.Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jaja i cukier ubijać mikserem do białości przez około 10 minut.Masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
Mąkę podzielić na 3 części i powoli dodawać do ubitej masy.Pierwszą część wsypać i delikatnie wymieszać rózgą,to samo zrobić z częścią drugą i ostatnią mąki.Do masła wlać 2 łyżki ubitej masy jajecznej i wymieszać.Na koniec stopniowo wlać rozprowadzone masło z masą jajeczną i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tylko na dnie.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza i piec biszkopt przez 35-40 minut-do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, podnieść tortownicę do góry i spuścić na podłogę z wysokości 30-40cm.Ta czynność sprawi,że biszkopt będzie równy i nie będzie opadał.Odłożyć do wystudzenia.Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy równe krążki.
 
Krem:
 
500g serka mascarpone
400g nutelli
100g mlecznej czekolady milka
100g posiekanych orzechów laskowych
 
Czekoladę milka rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować razem z nutellą na gładką masę.Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować krótko.Na koniec dodać orzechy i wymieszać. 
 
Dodatkowo:
4 wafelki pokruszone na posypanie boków tortu
1 szklanka przegotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia tortu
Pralinki milka w kształcie serduszek
 
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu-delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną.
Posmarować jedną trzecią masy.Następnie położyć drugi blat biszkoptu i czynność powtórzyć.
Trzeci blat ułożyć na wierzchu i rozsmarować ostatnią część masy.
Obsypać boki pokruszonymi wafelkami.Schłodzić tort.
 
Czekoladowe ganache:
100g czekolady mlecznej milka
50ml śmietanki kremówki
 
Śmietankę zagotować.Połamaną czekoladę wrzucić do śmietanki i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie wymieszac dokładnie ganache rózgą.Ostudzone ganache wylać na wierzch tortu i ozdobić pralinkami.Schłodzić w lodówce.
 
Smacznego!
 
 




13 comments:

  1. Kurczę to nieciekawa fala zdarzeń na Ciebie słynęła ;)
    Tort jest oszałamiający!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Natalie,mam nadzieję, że już wszystko pójdzie w dobrym kierunku.Pozdrawiam!

      Delete
  2. Świetne ciasto i blog. Obserwuję i zapraszam do mnie.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Łukaszu, na pewno zajrzę do Ciebie.Pozdrawiam.

      Delete
  3. ten tort tak przemawia do mnie, ze juz jest zapisany w zeszycie ...i mam nadzieje, ze go wkrotce wyprobuje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wypróbuj Aneto,a nie bedziesz żałować!Pozdrawiam.

      Delete
  4. Już mi ślinka cieknie... ;-) czym najlepiej kroić ten biszkopt? Zwykłym nożem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ulu,inny sposób to nitka.
      Weź nić o dlugości ok 20 cm wiekszą niż obwód Twojego
      biszkoptu. Biszkopt natnij płytko po obwodzie, na wybranej wysokości.
      Opasaj biszkopt nitką w nacięciu, końcówki złóż na krzyż (jak do
      zawiązania kokardki, tylko bez supełkow) i ciągnij aż przetniesz blat.
      Można na końcówkach nitki zrobić pętelki na palce, aby sobie ułatwić pracę.
      Najlepiej kroić dobrze wystudzony biszkopt,nawet zostawiony na całą noc.Świeżego nie krój,bo sie pokruszy.

      Delete
  5. Czym najlepiej kroić taki biszkopt? Zwykłym nożem? Boję się,że się rozwali....

    ReplyDelete
  6. Droga Ulu, ja używam długiego noża chlebowego z piłką.Wbijam nóż do środka biszkoptu i okrężnie kroję,najpierw jedną warstwę a potem drugą.Można kupić specjalny przyrząd do krojenia biszkoptu w sklepach z akcesoriami do pieczenia ciast.Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  7. czy nie brakuje w przepisie proszku do pieczenia ?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj kn,nie brakuje w przepisie proszku do pieczenia.Ten biszkopt naturalnie rośnie,dlatego tak ważne jest dobre ubicie jajek.Pozdrawiam.Sylwia

      Delete