Wednesday, March 18, 2015

Limonkowa tarta z bezą


Uwielbiam połączenie słodkiego i kwaśnego,a gdy jeszcze dodana jest bezowa chmurka moje kubki smakowe szaleją.Ta tarta powinna być dołączona do listy rzeczy do wypróbowania.
Zapraszam bardzo serdecznie do pieczenia!


Limonkowa tarta z bezą

 Spód: 200g mąki pszennej

75g cukru pudru

szczypta soli

75g masła niesolonego,pokrojonego w kostkę

2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki lodowatej wody

Mąkę,sól i cukier przesiać na blat kuchenny lub stolnicę.Zrobić ręką dołek na środku i wrzucić żółtka, masło i wanilię.Końcówkami palców rozetrzeć jaka z masłem.Następnie dużym ostrym nożem posiekać składniki aby powstała kruszonka.Na koniec polać kruszonkę zimną wodą i szybko zagnieść ciasto rękoma.Podsypać trochę mąką blat i rozwałkować ciasto.Wyłożyć do formy na tartę i dokładnie docisnąć.Nakuć delikatnie widelcem ciasto. Schładzać w lodówce przez około 30 minut lub w zamrażarce przez 15 minut.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni celcjusza.Na schłodzony spód wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać ryż lub groch.Piec spód przez 10 minut,po czym zdjąć papier z ryżem i podpiekać spód przez kolejne 5-10 minut do zezłocenia.


 Limonkowy curd:
 2 jaja
 2 żółtka (białka odkładamy na bezę)
 100g cukru
 100 ml soku z limonki (3-4 limonki)
 skórka starta z 2 limonek
 150g masła pokrojonego w kostkę
 Do miski szklanej lub metalowej włożyć wszystkie składniki.
Do garnka wlać troche wody i doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień aby woda delikatnie sie gotowała.Postawić miskę na garnek z gotującą się wodą tak aby dno nie dotykało wody.Ciągle mieszając doprowadzić masę do zgestnienia.Nastepnie przecedzić curd przez sito aby pozbyć się startej skórki.Odstawić do ostudzenia i w tym czasie zrobić bezę.

 Beza:
 2 białka z jaj
 100g cukru
 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
 szczypta soli
 Białak ubić delikatnie.Ciagle ubijając dodawać cukier łyżka po łyżce.Beza  ma być sztywna.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  Gotowy ostudzony lemonkowy curd położyć na upieczonej tarcie.Na wierzch rozsmarować bezę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni cecljusza i zapiekać tartę przez 15-20 minut do zezłocenia.
Smacznego!

 



1 comment:

  1. Piękna tarta, też szaleję na punkcie kwaśno - słodkich deserów!

    ReplyDelete