Przyszedł czas na odchudzony chleb bananowy na mące orkiszowej z mała ilością cukru.
Kruszonka z migdałów.masła,odrobiny mąki i cynamonu-przepyszna.Serdecznie zapraszam!
Chlebem bananowy fit
Kruszonka:
32g cukru demarara bądź innego brązowego cukru
32g masła niesolonego (temperatura pokojowa)
15g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
65 g mąki orkiszowej
Ciasto:
125 g masła niesolonego
100g cukru demarara
2 duże jaja
350 g bananów zmiksowanych (najlepiej ręcznym blenderem bądź widelcem)
225g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Przygotować kruszonkę.Umieścić cukier brązowy,masło i migdały w misce.Zmiksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.Dodać cynamon, wanilię i mikserem połączyć.Nastepnie dodać mąkę i wyrabiać ręką tak aby powstała kruszonka.Odstawić na bok.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wysmarować masłem i posypać mąką formę keksówkę.
Umieścić masło w misce i mikserem zmiksować do momentu aż masło będzie miękkie.Dodać cukier i ucierać z masłem aż masa będzie puszysta.Następnie dodać jaja,jedno po drugim,ubijając dokładnie po każdym dodaniu.
Dodać banany i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać makę,sodę oraz sól i porządnie zmiksować.
Wlać gotowe ciasto do formy keksówki,na wierzch posypać kruszonką.Piec przez 1 godz.
Sprawdzić wykałaczką czy środek jest suchy.
Sprawdzić wykałaczką czy środek jest suchy.
Smacznego!
Pięknie wyglada!
ReplyDeleteOstatnio zabieram się za pieczenie chlebka bananowego.. Ale tak się zbieram i zbieram.. I zebrać nie mogę :)
Uwielbiam chlebki bananowe, ja robię z otrębami i czekoladą :)
ReplyDelete