To ciastko może królować na wystawnym przyjęciu,weselu,chrzcinach lub nawet Świętach Bożego Narodzenia.Nie zawstydzi a wyniesie na wyżyny.Bardzo proste w wykonaniu .Powala smakiem.Nic więcej nie dodam -po prostu wypróbujcie!!
Kokosowe ciastko z malinami i bitą śmietaną
(na 12 małych ciastek)
Kokosowe ciastka:
1 szklanka mąki
100g rozpuszczonego masła
1 szklanka wiórków kokosowych
1 jajo rozbełtane
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
6 malin
dżem malinowy
300ml śmietanki kremówki+ 2 łyżki cukru pudru+1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g rozpuszczonej białej czekolady
cukier puder
Mąkę,wiórki i cukier połączyć w misce.Dodać masło,jajo i wanilię,wymieszać łyżką.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Nabierać po łyżce ciasta,robić kulkę i spłaszczać dłonią.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni celcjusza przez 10 minut do zezłocenia.
Wystudzić.
W między czasie ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem,wanilią i przełożyć ją do rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdkę.
Na upieczone i wystudzone ciastko kłaść 1 łyżkę dżemu malinowego i rozsmarować.Na dżem fantazyjnie wycisnąć bitą śmietanę.Przykryć drugim ciastkiem.Na środek górnego ciastka rozsmarować 1 łyżeczkę rozpuszczonej białej czekolady.Na czekoladę położyc świeżą malinę.Posypać sukrem pudrem.Smacznego!
No comments:
Post a Comment