Uwielbiam pistacje a tym samym lody pistacjowe.Ciężko jest znaleźć w lodziarniach czy też skalepach prawdziwych lodów pistacjowych zrobionych z prawdziwych pistacji.Wzięłam sprawę w swoje ręce i zaeksperypentowałam.Zrobiłam sama pastę pistacjową,a zaraz po tym lody.Lody wyszły pyszne,choć muszę przyznać,że trochę za słodkie-niepotrzebnie dałam cukier do mleka i dlatego w przepisie nie podam cukru.Przepis na pastę pistacjową też zamieszczę,gdyż można robić z niej pyszne desery.Smakoszy pistacji i nie tylko serdecznie zapraszam.
Składniki:
500ml mleka pełnotłustego
16g (2 łyżki) mąki kukurydzianej
200g pasty pistacjowej
kilka kropli soku z cytryny
Rozcieńczyć mąkę w 1/4 szklanki mleka i odstawić.Podgrzać resztę mleka.Kiedy prawie zacznie wrzeć wlać mleko z mąką i mieszając gotować przez 3 minuty.Przelać zawartość do miski,ostudzić i wstawić do lodówki aby dobrze schłodzić-można zostawić na noc.
Wyjąć miskę z lodówki i trzepaczką porządnie wymieszać pastę pistacjową i sok z cytryny masą mleczną.
Zamrażać w zamrażalniku,co 30 minut miksować jeszcze raz aby rozbić tworzące sie kryształki lodu.Posiadacze maszyny- zamrażać lody za pomocą maszyny do lodów.
Smacznego!!
Jak zrobić taką pastę pistacjową?
ReplyDeleteWegAnka,przepraszam,ze sie ociagam troche z zamieszczeniem posta na paste pistacjowa-brak czasu ostatnio.Prosze o cierpliwosc-postaram sie to dzisiaj zrobic.Pozdrawiam!
ReplyDelete