Desery z pistacjami smakują niesamowicie.Jednak aby je zrobić trzeba mieć w większości przypadków najlepiej pastę pistacjową.Można ją kupić w sklepach interentowych lub ze zdrową żywnością,ale jest ona okropnie droga.Na szczeście można takową pastę zrobić samemu w domu i wcale nie jest to trudne-wręcz przeciwnie.
Składniki na około 250-280g pasty:
- 140g pistacji obranych z łupinek (najlepiej niesolonych)
- 125 g cukru pudru
- 80-120g prostego syropu(simple syrup)
Simple syrup:100g wody,100g cukru,1/4 łyżeczki syropu kukurydzianego.Wodę,cukier i syrop zagotować na malym ogniu-gotować tak długo aż cukier sie rozpuści,ostudzić.Przechowywać w lodówce.
Pistacje zalać goracą wodą i zostawić do nasączenia na około 10 minut.Odsączyć porządnie z wody i przełożyć na czystą ściereczkę.Zwinąć ściereczkę z orzechami i rolować reką po blacie tak aby skórka odeszła z orzechów.
Orzechy oczyszczone ze skórki piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni celcjusza przez 10 minut.
Uprażone orzechy i cukier wsypać do malaksera i rozdrobnić na gladko.Na koniec dodać syrop i jeszcze raz włączyć malakser.Rozdrabniać tak długo aż uzyska sie bardzo gładką masę ale nie wodnistą.Przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
Przepraszam, ale nie wiem co to jest syrop kukurydziany i gdzie można go kupić?
ReplyDeleteSyrop kukurydziany jest wykonany ze skrobi kukurydzianej i składa się głównie z glukozy.Nie mam pojęcia gdzie można dostać syrop kukurydziany w Polsce-zapewne w dobrych supermarketach.Tutaj w Islandii można dostać bez problemu.Można zastąpić syrop kukurydziany glukozą lub golden syrop.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Delete