Jestem wielkim smakoszem wszelkiego rodzaju orzechów.Desery z orzechami są dla mnie zawsze numer jeden.Dlatego też uśmiechałam się sama do siebie kiedy robiłam te pyszne ciastka.Ciasteczka z masłem orzechowym i orzechami ziemnymi są niesamowicie kruche,pachnące orzechami.Moj synuś nie mógł się ich doczekać i jak robiłam zdjęcia musiał wsadzić najpierw swoje paluszki, a potem całą buźkę,co zresztą zostało uwidocznione na zdjęciu.Po czym powiedział: '' dobre mama".:-))
Składniki na około 20 ciasteczek:
- 222g masła niesolonego
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 duże jajo
- 1/2 łyżeczki ekstraktu esencji waniliowej
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych solonych
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza.Przesiać mąkę i sodę do miski.
Masło i oba rodzaje cukru zmiksować na gładką masę.Dodać jajo i nadal miksować.Następnie dodać masło orzechowe i wanilię-zmiksować.Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie połączyć.Wsypać orzechy i wymieszać.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Nakładać masę łyżką stołową i zsuwać ją na przygotowaną blachę drugą łyżką.Dno szklanki podsypać mąką i rozgniatać delikatnie każde ciastko na płasko.Za każdym razem maczać dno szklanki w mące.Widelcem odsinąć znaczek na krzyż i gotowe.
Piec w piekarniku około 25 minut-do złotego koloru.
Smacznego!!
uwielbiam masło orzechowe!
ReplyDelete