Mój młodszy synek Miłosz wczoraj kończył roczek.Tutaj w Islandii jest taki zwyczaj (a przynajmniej u mnie w pracy),że przynosi się do pracy coś słodkiego przy okazji jakiegoś święta,bądź też jakiegoś ważnego wydarzenia w życiu.Uważam,że jest to miły zwyczaj.Mój kolega z pracy ostatnio przyniósł ciasto z tej okazji,że jego żona pomyślnie zakończyła chemioterapię.Piękne to było,a on sam był niesamowicie wzruszony i szczęśliwy.Chcąc podzielić się z nami tą dobrą wiadomością podzielił się też słodkim ciastem.Ja również chciałam podzielić się moją radością z faktu,że mój synek ukończył pierwszy rok swojego życia i zrobiłam ciasto mocno migdałowe z jagodami.Wszystkim bardzo smakowało i zniknęło ze stołu w mgnieniu oka.
Składniki:
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
170g masła niesolonego
1 jaja +1 żółtko
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szklanki dżemu z jagód
migdałowo-kokosowa granola do posypania na wierzch
Prostokątną formę do ciasta średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.
Do malaksera wrzucić migdały i zmielić porządnie.Dodać cukier,mąkę,proszek do pieczenia i sól-połączyć w malakserze.Nastepnie dodać masło i wymieszać w malakserze.W małym naczyniu roztrzepać jajo z żółtkiem i wanilią.Włączyć malakser i powoli wlewać jajeczną mieszankę aż powstanie gruba kruszonka.( Można też wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść-jedynie migdały musiały by być wtedy zmielone).Wyłożyć ciasto do formy i docisnąć.Włożyć do lodówki na 30 minut.
Nagrzać pieraknik do 170 stopni celcjusza.Wyjąć ciasto z lodówki i ponakówać widelcem.Piec około 25 minut.
Wyjąć i zostawić do wystygnięcia.
Na ciasto wyłożyć dżem jagodowy i rozsmarować.Wierzch ciasta posypać granolą.Piec jeszcze około 30 minut aż wierzch się zezłoci.
Migdałowo-kokosowa granola:
4 łyżki masła
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki wody
3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Roztopić masło i miód w garnuszku.Dodać cukier i podgrzewać około 2 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru.Zdjąć z ognia i wlać wode.W innym naczyniu połączyć płatki,wiórki i migdały.Wlać do suchych skladników maślaną mieszankę i dokładnie wymieszać.Wysypać granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec często mieszając około 25-30 minut.Ostudzić.
Smacznego!!
kocham to co chrupie :) a jeśli zawiera musli, ziarna itp to nie mam wyrzutow sumienia, że pozwoliłam sobie na coś słodkiego ;)
ReplyDeletebosko wygląda
ReplyDeleteFaktycznie piekny zwyczaj, takie dzielenie sie smakolykami przy roznych radosnych okazjach. A krajanka wyglada oblednie. Mam slabosc do krajanek - sa takie bezpretensjonalne, niepozorne, a przy tym naprawde pyszne.
ReplyDeleteNie dziwię się, że ciasto zniknęło w tempie błyskawicznym. Wygląda tak, że ... mmmmmmm ...
ReplyDelete:-))
ReplyDelete