Mazurek waniliowy z migdałami prażonymi
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 85 g masła zimnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 duże żółtko
- skórka otarta z połowy cytryny
Wierzch:
- 4 żółtka
- 150g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki płatlów migdałowych podprażonych na suchej patelni
Spód wykonanie:
Mąkę,sól i cukier puder dokładnie przesiać na sitku do miski.Dodać starte na tarce masło-rozetrzeć je palcami z mąka.Nastepnie dodać śmietanę,żółtka i skórkę z cytryny.Wyrobić rękoma ciasto.Owinąć folią przeźroczystą i schładzać w zamrażalniku przez około 30 minut.Pilnować aby nie zamarzło.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć schłodzone ciasto z zamrażalnika,rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wykroić równy prostokąt.Podpiec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni przez 10 minut.
Wierzch wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii na puszystą masę.Rozsmarować masę na podpieczonym spodzie i zapiekać kolejne 10 minut.Na parę minut przed końcem posypać wierzch płatkami migdałowymi i dopiec razem.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!
Jak fajnie, że go upiekłaś :) To też mój faworyt. Pozdrawiam serdecznie!
ReplyDeleteDziękuję Beatko,jestem absolutną fanką lawendowego domu-zdjęcia rewelacyjne i smaki oczywiście też.Drugi mazurek z bezową chmurką też zrobiłam tylko zamiast fig dałam daktyle-wyszło pysznie!
ReplyDeleteZamieszczę niebawem.Pozdrawiam również!!
Kocham wszystkie mazurki, dziś dołącza do nich Twój!
ReplyDeletePozdrawiam:)
oo, wanilia i migdały.. cudo!
ReplyDeleteja też uwielbiam mazurki i tego też bym chętnie spróbowała :)
ReplyDelete