Baba piaskowa pomarańczowa z polewą z białej czekolady
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 250g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jaja
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Polewa: 1/4 szklanki smietanki kremówki,100g białej czekolady,2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Masło z cukrem utrzeć mikserem na pulchną masę.Oddzielić żółtka od białek.Do utartej masy dodać żółtka jedno po drugim (nie wszystkie na raz) i dobrze połączyć.Dodać sok z pomarańczy i zmiksować.Następnie przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia,dodać do masy i miksować mikserem przez około 4 minuty.Pod koniec miksowania dodać skórkę z pomarańczy i pianę ubitą z białek.Składnki dokładnie połączyć i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy na baby.Babę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.Odczekać 10 minut i wyjąć z formy.Polać gotową polewą.
Polewa: śmietankę i pokruszoną czekoladę wrzucić do metalowej miski.Podgrzewać nad garnkiem z gotującą się wodą.Mieszając cały czas rozpuścić czekoladę w śmietance.Dodać skórkę i wymieszać.Ostudzić.
Wciąż ciepłą polewą polać babę.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment