Czekoladowe brownies jest zawsze udanym łakociem.Tym razem zrobiłam wersję z serniczkiem kremowym.Wyszło bardzo smacznie.Zresztą brownies zawsze wychodzi przepysznie- co tu ukrywać.Czekolada w połaczeniu ze słodkim serkiem smakuje wyśmienicie.Warto eksperymentować!! Spróbujcie!
Składniki:
85g masła niesolonego
115g czekolady dobrej jakości pokrojonej
130g cukru
2 duże jaja
70g mąki
1 łyżka kakao
1/8 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80g czekolady pokrojonej dość drobno
200g kremowego serka twarogowego (typu philadelphia)
1 duże żółtko
75 g cukru
1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wyłożyć formę kwadratową o boku 23cm papierem do pieczenia.Jak macie większą formę zróbcie z podwójnej porcji.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą na małym ogniu,mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
Zdjąć z ognia,dodać 130g cukru,i całe jaja-jeden po drugim.Dobrze wymieszać rózgą.Następnie dodać mąkę,kakao,sól i dobrze połączyć.Na koniec dodać wanilię i czekoladę pokrojoną na małe części.Wylać gotową masę do formy.
W innej misce ubić twarożek z 75g cukru,żółtkiem i wanilią na gładką masę.Dużą łyżką nałożyć masę serową na przygotowane czekoladowe ciasto- w około 8 różnych miejscach.Końcówką noża wymieszać masę serową z czekoladową robiąć esy floresy.
Piec w piekarniku około 35-40 minut.Kroić dobrze wystudzone.
Smacznego!!
znam te smaki.. są pyszne!
ReplyDeleteWygląda tak pysznie, że aż się chyba za pieczenie wezmę :D
ReplyDeleteKoniecznie Donik!! Pozdrawiam!!
ReplyDelete